GuidePedia

0

Eντείνεται το κύμα επιστροφής των Αλβανών στην πατρίδα τους, ιδίως από τη βόρειο Ελλάδα όπου η ανεργία χτυπάει κόκκινο. Αυτό αναφέρει άρθρο του ''Economist'' το οποίο θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοσή του, που θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιανουαρίου. Μεταξύ άλλων, το άρθρο θα αναφέρει πως η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί είχαν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια.

Το δημοσίευμα ξεκινά περιγράφοντας μια χαρακτηριστική εικόνα: Αλβανοί μαθητές έξω από κάποιο σχολείο της Θεσσαλονίκης μιλούν ελληνικά, καθώς δεν έχουν πάει ποτέ στη πατρίδα τους, ενώ οι γονείς τους μιλούν αλβανικά.

Τώρα όμως, η κρίση στην Ελλάδα τους εξαναγκάζει στο να γυρίσουν στην Αλβανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το άρθρο του ''Economist'', αρκετοί Αλβανοί έχουν ήδη μεταφέρει τις οικονομίες τους σε τράπεζες στην Αλβανία, φοβούμενοι για το τι θα γίνει εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πάει στην Αλβανία, όπου δουλεύουν εκεί με έμπιστα άτομα αλβανικής καταγωγής με τα οποία συνεργαζόντουσαν οι Έλληνες όταν ήταν εκείνοι ακόμα εδώ. Αρκετοί Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα, πολλοί σχεδιάζουν να φύγουν και όλοι συζητάνε για αυτό", τονίζει η Αλβανίδα δασκάλα Βαλμπόνα Χουστούνα.

Το δημοσίευμα σημειώνει δε πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν, και οι αρχές της Αλβανίας από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική: Τους δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που γυρίζουν στην πατρίδα τους, αντικαθιστούν στην Ελλάδα ορδές μή αφομοιώσιμων μουσουλμάνων από τα βάθη της Ασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπό διάλυση ελληνική κοινωνία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top