Πολλά έχουν ειπωθεί για την διπλωματία. Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ ''διπλωματία είναι η τέχνη για να δαμάζεις τη δύναμη''. Σύμφωνα με μένα διπλωματία είναι η τέχνη να λες στον άλλον να πάει στο διάολο κι αυτός να ανυπομονεί να ξεκινήσει το ταξίδι.
Δυστυχώς οι Έλληνες διπλωμάτες ούτε τέχνη διαθέτουν, ούτε στο διάολο στέλνουν τους άλλους. Μάλλον είναι οι αμνοί της γεωστρατηγικής σκακιέρας που ετοιμάζονται για σφαγή. Αλλιώς αδυνατώ να εξηγήσω το γεγονός ότι τη στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν, εμείς συνεχίζουμε να λέμε μας κακομαθαίνετε κύριε πρέσβη.
Ενώ στην Ελλάδα, λοιπόν, κουρδίζονταν τα όργανα της μπάντας που θα υποδεχόταν τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου... κουρδιζόταν άλλη ενορχηστρωμένη ενέργεια.
Δεν μπορεί να περιγραφεί με άλλο τρόπο η δήλωση της Αιγύπτου να καθορίσει την ΑΟΖ της με την Κύπρο και την Τουρκία.
Μην ξεχνάμε ότι Αίγυπτος και Τουρκία δεν έχουν εφαπτόμενες ΑΟΖ καθώς ανάμεσά τους υπάρχει μια μικρή Ελληνική ... λεπτομέρεια που λέγεται Καστελόριζο.
Τι κάνει η Αθήνα; Στο ερώτημα μάλλον δεν υπάρχει απάντηση. Αντί άλλου σχολίου όμως διαβάστε την επιστολή που έστειλαν προς κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεόδωρος Καρυώτης και δημοσιεύει το “Βήμα”:
“Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας, αντιμετωπιζόμενοι από τους ''σοφούς'' που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι ''φίλοι'' μας μας ''μαδούν'' ζωντανούς.
Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.
Η σημερινή χαώδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.
Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.
Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας”.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου