GuidePedia

0
Φτάνει στη Συρία το ρωσικό αεροπλανοφόρο

Το «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και η συνοδεία του θα δέσουν στην Ταρσό της Συρίας, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει «ανακωχή» στην σύγκρουση της κυβέρνησης Ασαντ με τους αντικαθεστωτικούς

Ένας ρωσικός στολίσκος με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ θα αφιχθεί στη ναυτική βάση στην Ταρσό της Συρίας τις επόμενες ημέρες, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας αλ Ουάταν.
«Το ρωσικό αεροπλανοφόρο Ναύαρχος Κουζνετσόφ θα φθάσει στα συριακά χωρικά ύδατα εντός ημερών και πρόκειται να παραμείνει [στη χώρα] έξι ημέρες», υποστηρίζει η εφημερίδα, η οποία πρόσκειται στην εξουσία.
Ο ρωσικός στολίσκος διαθέτει «αεροσκάφη Σουχόι 33 και Μιγκ 29 καθώς και [ανθυποβρυχιακά] ελικόπτερα Ka-27, πολλά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων, πολεμικά πλοία και υποβρύχια», αναφέρει η αλ Ουάταν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «το στολίσκο του αεροπλανοφόρου αποτελούν το αντιτορπιλικό Ναύαρχος Τσαμπανιένκο [. . .], το πλοίο υποστήριξης Νικολάι Τσίκερ καθώς και τα δεξαμενόπλοια Σεργκέι Ασίπαφ, Βιάζμα και Κάμα»
Η Ρωσία, βάσει μιας ειδικής συμφωνίας που είχε συναφθεί στο παρελθόν, δέχεται ναυτικές διευκολύνσεις από τη Συρία, με πολεμικά της πλοία να αγκυροβολούν τακτικά στην Ταρσό.
Η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ξένη επέμβαση στη συριακή κρίση και αντιτάχθηκε, χρησιμοποιώντας το βέτο που διαθέτει, στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Οκτώβριο που προέβλεπε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Συρία. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Συρίας από τη σοβιετική εποχή.
Την μετάβαση του στολίσκου στη Συρία είχε προαναγγείλει --αναφέροντας όμως ότι θα γινόταν την άνοιξη-- η εφημερίδα Ιζβέστια σε ένα δημοσίευμά της στα τέλη Νοεμβρίου. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τότε ο πρώην αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Βίκτορ Κράφτσενκο δήλωνε ότι «η παραμονή οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης, πέραν της νατοϊκής, είναι πολύ ωφέλιμη για την περιοχή αυτή, διότι δεν θα επιτρέψει την έναρξη μιας ένοπλης σύγκρουσης».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top