Νέα κρίση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ πρόκειται να προκαλέσουν οι δύο εκτοξεύσεις τουρκικών κατασκοπευτικών δορυφόρων το 2012 και το 2013 αντίστοιχα. Πρόκειται για τον τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-2 ο οποίος θα εκτοξευτεί στις αρχές του 2012 και το πιο εξελιγμένο επίσης κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-1 γαλλοιταλικής κατασκευής ο οποίος θα εκτοξευτεί το 2013.
Οι δύο αυτοί δορυφόροι αποτελούν ευθεία απειλή για το κράτος του Ισραήλ αφού κανένας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι οι φωτογραφίες που θα λαμβάνουν οι δορυφόροι αυτοί
δεν θα καταλήγουν στο Ιράν ή σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες θα μπορούν πια άνετα να στοχοποιήσουν εντός του Ισραήλ σημαντικούς στόχους.
Μέχρι στιγμής εκτός των ΗΠΑ της Γαλλίας της Βρετανίας και της Ρωσίας καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει κατασκοπευτικό δορυφόρο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με μεγάλη ευκρίνεια.
Στο παρελθόν η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπάθησε να πιέσει τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για την διακοπή του τουρκικού δορυφορικού κατασκοπευτικού προγράμματος χωρίς όμως επιτυχία. Από την άλλη πλευρά αξιωματούχοι του Ισραήλ προσπάθησαν να πιέσουν Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την εξασφάλιση των διαβεβαιώσεων ότι ο δορυφόρος Göktürk δε θα χρησιμοποιηθεί κατά του Ισραήλ.
Όμως και στην περίπτωση αυτή η ισραηλινή προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία. Παρα τις προσπάθειες των Ισραηλινών, Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Τουρκία θα αξιοποιήσει τις φωτογραφίες που
θα λαμβάνει από το δορυφόρο της όπως αυτή αποφασίζει. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού ΥΠΕΘΑ η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη.
Το πρόγραμμα σχεδίασης και ανάπτυξης του δορυφόρου Göktürk-2 ξεκίνησε το 2007 με την ανάθεση του συμβολαίου στην κοινοπραξία ΤΑΙ-TUBITAK UZAY υπό την αιγίδα του κρατικού ινστιτούτου ερευνών TUBITAK. Ο τουρκικός δορυφόρος που θα εκτοξευτεί σε μερικές εβδομάδες από ένα κινεζικό πύραυλο φορέα τον CZ-2D (2) (Chang Zheng-2D (2)), θα μπορεί να λάβει εικόνες με το ηλεκτροπτικό σύστημα αγοράστηκε από την Νότιο Κορέα από ύψος 700 χλμ με ευκρίνεια μέχρι και 2,5 μέτρα.
Ο τουρκικός δορυφόρος χρειάζεται 98 λεπτά για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή γύρω
από τον πλανήτη, ενώ η ημερήσια διάρκεια μετάδοσης των δεδομένων στο έδαφος θα φτάνει τα 40 λεπτά. Θα μπορεί δε να μεταδώσει δεδομένα συνολικού όγκου 18 Gbit.
Από την άλλη πλευρά ο δεύτερος δορυφόρος της Τουρκίας Göktürk-1 ο οποίος κατασκευάζεται από την κοινοπραξία Telespazio και Thales-Alenia με την συμμετοχή των τουρκικών εταιρειών Turkish Aerospace Industries (TAI), Aselsan, Turksat και του ινστιτούτου TÜBİTAK θα έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια η οποία υπολογίζεται ότι θα είναι 0,8 μέτρα και σαφώς ανώτερες δυνατότητες από τον Göktürk 2 ο οποίος θα
χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Αυτό που για πολλά χρόνια το Ισραήλ φοβόταν ότι δηλαδή το Ιράν ή κάποια άλλη αραβική εχθρική χώρα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε δορυφορικές φωτογραφίες ακριβείας για τα εδάφη του, τελικά φαίνεται ότι θα συμβεί από ένα πρώην σύμμαχο του την Τουρκία, η οποία αφού κατάφερε και απορρόφησε σημαντική τεχνολογία από την ισραηλινή βιομηχανία τώρα την στρέφει εναντίον των γειτόνων της.
Πάντως ειδικοί αναλυτές αναμένουν με ανυπομονησία να δουν τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ θα αντιδράσει στις δύο εκτοξεύσεις των τουρκικών κατασκοπευτικών δορυφόρων.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου