GuidePedia

0

Τελικά όλα έγιναν όπως προβλέφθηκε. Ειδικές δυνάμεις (Su Alti Savunma) έκαναν έφοδο στο σκάφος λίγη ώρα πριν το ξημέρωμα και εξουδετέρωσαν τον έναν όπως αποδείχθηκε πειρατή (τον σκότωσαν), χωρίς να σημειωθεί ούτε έκρηξη ούτε να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση.
Όπως προκύπτει οι πειρατές δεν ήταν πολλοί, ενώ η συγκεκριμένη ώρα που εκτελέστηκε η επιχείρηση έγινα αφενός διότι η κόπωση στους πειρατές θα ήταν εμφανής και αφετέρου ότι είναι η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας, κάτι που βοηθούσε στην εξασφάλιση του αιφνιδιασμού.
Αμφιβολίες έχουν προκύψει για το αν και κατά πόσον επρόκειτο όντως για στέλεχος του PKK ή για έναν μεμονωμένο συμπαθούντα (lone wolf).

Στη θάλασσα του Μαρμαρά δυτικά της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται ακινητοποιημένο το πλοίο που έχουν καταλάβει οι Κούρδοι μαχητές του PKK.
Ήδη, έχουν παρέλθει αρκετές ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η πειρατεία και πλέον δεν αποκλείεται να έχουμε μπει στην τελική φάση του δράματος. Οι δυνάμεις ασφαλείας σαφώς επιθυμούσαν την ακινητοποίηση του σκάφους με την εξάντληση των καυσίμων, αφού αυτό είναι προϋπόθεση – σχεδόν εκ των ων ουκ άνευ – ώστε να σχεδιαστεί επιχείρηση από τις ειδικές δυνάμεις για την εξουδετέρωση των πειρατών.

Η όλη υπόθεση έχει έντονο το στοιχείο της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τους Κούρδους, ένα δεδομένο το οποίο θα επιχειρήσουν λογικά οι Τούρκοι να το αντιστρέψουν. Οι Κούρδοι επέλεξαν αυτή την ενέργεια αφού εξ ορισμού είναι εντυπωσιακή και στρέφει πάνω της τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας.
Το να αντιστρέψουν την κατάσταση οι Τούρκοι θα μπορούσε να γίνει με δυο τρόπους: Ο πλέον πιθανός αλλά υψηλού ρίσκου λόγω του ενδεχομένου να προκληθούν απώλειες είναι η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων. Ο δεύτερος είναι να επιτευχθεί αναίμακτος τερματισμός του αδιεξόδου με παρέμβαση κάποιας προσωπικότητας όπως για παράδειγμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία θα μεταδώσει παγκοσμίως την εικόνα του ασφαλούς και ισχυρού κράτους, το οποίο δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πόσο το επιδιώκει τα τελευταία χρόνια. Στη δεύτερη θα διαφημίσει τη φερόμενη ως πρόθεση της κυβέρνησής της να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με τους Κούρδους και να συμβιώσουν όλοι μαζί, ειρηνικά, στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους.
Οι επόμενες ώρες θα δείξουν τι ακριβώς θα γίνει, χωρίς να αποκλείεται και κάποια θεαματική κουρδική ενέργεια με ανατίναξη, για παράδειγμα, του πλοίου, αν και αυτό το ενδεχόμενο συγκεντρώνει θεωρητικά λίγες πιθανότητες για έναν πολύ απλό λόγο: Άλλο είναι να πολεμάς με ένα στράτευμα σε μια δύσβατη και ορεινή περιοχή χρησιμοποιώντας αντάρτικες μεθόδους, κι άλλο υπό τα βλέμματα όλης της υφηλίου να οδηγήσεις στο θάνατο αθώους πολίτες.
Οι Κούρδοι θα κινδύνευαν με επικοινωνιακή πανωλεθρία, αφού και οι φιλικά προσκείμενοι σε αυτούς δεν θα μπορούσαν να αντικρούσουν το επιχείρημα ότι ασκούν τρομοκρατία…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top