GuidePedia

0

Η ευρωζώνη διανύει τα πιο κρίσιμα 24ωρα της ιστορίας της, καθώς βρίσκεται πλέον στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας των τελευταίων δύο ετών.

Οι ειδικοί αναλυτές λένε χαρακτηριστικά ότι "χαροπαλεύει στην εντατική", προκειμένου να περιγράψουν το αδιέξοδο της κατάστασης, το οποίο συνίσταται στα εξής ανησυχητικά δεδομένα:
- Πόλεμος στην ΕΚΤ για το αν θα γίνει «νομισματοποίηση» του χρέους.
- Η Ιταλία βυθίζεται στο μονόδρομο της αποκοπής από τις αγορές
- Τα γαλλικά spread έχουν απαγκιστρωθεί από τα γερμανικά και απειλούν την ΑΑΑ αξιολόγηση της Γαλλίας από τους διεθνείς οίκους.
- Πιέσεις σε Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία λόγω της μεγάλης έκθεση σε ιταλικά ομόλογα.
Όπως σημειώνει σήμερα η εφημερίδα «Κεφάλαιο», το βάθος της κρίσης, υποχρεώνει πλέον το Παρίσι και το Βερολίνο να συζητούν, ως "πυροσβεστικές" λύσεις τα εξής σενάρια:
- Τη δρομολόγηση «τεχνικών» που θα επέτρεπαν στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει τον EFSF.
- Τη διάσπαση της ευρωζώνης σε δύο νομισματικές ζώνες, μία που θα διατηρήσει το υπάρχον ευρώ και μία που θα αποτελείται από το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., τις χώρες δηλαδή, που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ.
- Την υιοθέτηση ενός συστήματος που θα επιτρέπει το διαχωρισμό του χρέους σε δύο κομμάτια: Ένα μέχρι το 60% του ΑΕΠ, το οποίο θα χρηματοδοτείται με ομόλογα που θα εκδίδει η χώρα. Και ένα δεύτερο, που θα αφορά το κομμάτι πάνω από το 60% του ΑΕΠ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτείται από το EFSF με την προϋπόθεση αυστηρής οικονομικής εποπτείας.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα επανέρχονται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, οι συζητήσεις θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, αλλά και να αρχίσει η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Με βάση, εξάλλου, πληροφορίες από το ΔΝΤ, υφίσταται η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την καταβολή της 6ης δόσης, αν και εκφράζονται φόβοι ότι σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις -λόγω της πολιτικής κρίσης-, που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη των στόχων.
Η κατάθεση του προϋπολογισμού, η επίσημη έναρξη του PSI και η έγκριση της έκτης δόσης από το Eurogroup είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών για την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να εξασφαλίσει την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τροποποιήσεων της νέας δανειακής σύμβασης...

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top