GuidePedia

0



Ανέκδοτο τείνει πλέον να καταντήσει και για τους πλέον καλόπιστους ο όρος τουρκική δημοκρατία. Το γειτονικό κρατικό μόρφωμα, το «υπόδειγμα δημοκρατίας του ισλαμικού κόσμου», δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Δεν σέβεται τίποτα, δεν υπολογίζει τίποτα.
Έτσι, στις 28 Οκτωβρίου, οι αρχές της τουρκικής «δημοκρατίας», οι ίδιες που αθώωσαν τους 26 βιαστές ενός 13χρονου κοριτσιού, φυλάκιζαν δύο κορυφαίους διανοητές στην Τουρκία, δύο ανθρώπους που τολμούν να παλεύουν για την αλήθεια, μέσα στη σαπίλα του τουρκικού κατεστημένου, τον Ραγκίπ Ζαράκογλου και την Μπουσρά Ερσανλί. Ο Ζαράκογλου, συγγραφέας και διευθυντής του εκδοτικού οίκου Μπελτζέ και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εκδοτών για την Ελευθερία ενοχλούσε μόνιμα το τουρκικό κατεστημένο με τις δράσεις του υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία τόσο βάναυσα πλήττονται στην Τουρκία. Ο γιός του Ντενίζ είχε συλληφθεί πρώτος στις 4 Οκτωβρίου.
Ο Ραγκίπ Ζαράκογλου συνελήφθη στις 28 Οκτωβρίου. Το μεγάλο του έγκλημα, κατά τους Τούρκους «δημοκράτες» ήταν η συγγραφή βιβλίου για την Αρμενική Γενοκτονία, η οποία για τους Τούρκους, φυσικά, δεν συνέβη ποτέ.
Η περίπτωση της Μπουσρά Ερσανλί είναι ακόμα πιο τρανταχτή. Η Ερσανλί είναι καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Είναι επίσης από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου Ειρήνης και της συνταγματικής επιτροπής του κουρδικού κόμματος BDP. Συνελήφθη και αυτή μετά από έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο σπίτι της σαν να ήταν ο χειρότερος εγκληματίας, μόνο και μόνο γατί είχε το θάρρος να μιλήσει. Στις 29 Οκτωβρίου η Μπουσρά Ερσανλί επρόκειτο να μιλήσει σε συνέδριο στην Πόλη με θέμα «Αμφιλεγόμενα θέματα στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας».
Αυτή είναι η τουρκική «δημοκρατία» του φίλου Ερντογάν που υποτίθεται ότι έχει αλλάξει πρόσωπο, που έχει εγκαταλείψει, υποτίθεται, τις κεμαλικές πρακτικές. Είναι καθήκον όλων των ελεύθερων ανθρώπων να υπερασπίσουν την ελευθερία της γνώμης. Για τον λόγο αυτό συγκεντρώνονται υπογραφές σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα για την απελευθέρωση των δύο πνευματικών προσωπικοτήτων που τιμωρούνται από το φασιστικό τουρκικό καθεστώς, μόνο και μόνο γιατί τόλμησαν να διαφωνήσουν με την επίσημη «γραμμή» του τουρκικού καθεστώτος.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top