GuidePedia

0
Φωτογραφία

Του Κώστα Βενιζέλου
Δεύτερη τριμερής εντός του 2012 μόνο εάν αποτύχει η πρώτη ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμορφώσει και σχέδιο Β για την περίπτωση πλήρους αδιεξόδου.Μετά τη νέα τριμερή, τον Ιανουάριο του 2012 στη Νέα Υόρκη, η εν εξελίξει προσπάθεια στο Κυπριακό θα οδηγηθεί στο τέλος της, χωρίς να αποκλείονται και κινήσεις που θα παραπέμπουν σε συνοπτικές διαδικασίες. Αυτός είναι σήμερα ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση αυτή θα εργασθούν αυτό το δίμηνο. Στην περίοδο μέχρι τη νέα συνάντηση, θα επιχειρηθεί ένα εξαντλητικό πάρε-δώσε, το οποίο θα γίνει μέσα από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τη σημαντική συμβολή των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Οργανισμού. Η προσοχή θα επικεντρωθεί στα θέματα Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ε.Ε. και στο περιουσιακό. Στο Λογκ Άιλαντ, η συμβολή των εμπειρογνωμόνων περιορίσθηκε στο θέμα της Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, τώρα όμως εμπλοκή τους θα είναι πιο ουσιαστική.

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην τελευταία τριμερή συνάντηση παραπέμπει σε «διαδικαστικό άλμα» προς το τέλος του παιχνιδιού. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιστρατεύσει μια νέα μεθοδολογία επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο και να πετύχουν συγκλίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρος πλέον ως προς τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Εάν ο στόχος της επίτευξης περισσότερων συγκλίσεων στις εσωτερικές πτυχές εκπληρωθεί, τότε τον Ιανουάριο ο Γενικός Γραμματέας θα ανακοινώσει την πραγματοποίηση της πολυμερούς διάσκεψης μερικές εβδομάδες μετά.
Ενδεχομένως εντός Φεβρουαρίου, καθώς θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος. Σε περίπτωση που τον Ια νουάριο δεν σημειωθεί «η απαιτούμενη πρόοδος», θα συγκληθεί νέα τριμερής τον Μάρτιο, με στόχο να γίνει η πολυμερής τον Απρίλιο, ώστε να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα, πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί εφικτό τον στόχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τις δυσκολίες. Θα επιχειρήσει, όμως, με τη μέθοδο καρότο και μαστίγιο, να σπρώξει τη διαδικασία προς την κατεύθυνση υλοποίησης των αρχικών σχεδιασμών. Στα πλαίσια αυτά θα επιστρατευθούν και διεθνείς παίκτες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι άλλες δυνάμεις εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας για «να ασκήσουν την επιρροή τους».
Τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν ωστόσο, διαμορφώσει και σχέδιο Β, που αφορά ενδεχόμενο αδιέξοδο. Το σχέδιο Β, θα λειτουργήσει από τώρα ως μπαμπούλας, κυρίως, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, με φόντο την «εγκατάλειψη/πάγωμα των προσπαθειών» και την απόδοση ευθυνών. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά, έχοντας τη συναίνεση και κάποιων τρίτων θα επιχειρήσει, σε περίπτωση αποτυχίας, να δημιουργήσει συνθήκες για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Οι κινήσεις αυτές θα συνδυασθούν με ενέργειες υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα της τριμερούς και εκτιμά πως ούτε τον Ιανουάριο θα προκύψει οτιδήποτε. Εκτιμά δε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2013 δεν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται πρωτίστως στο γεγονός ότι οι διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν και είναι σημαντικές.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να είναι διατεθειμένα να παίξουν σκληρό πόκερ για να φθάσουν στο τέρμα της διαδρομής. Στη Γραμματεία θεωρούν πως έχουν επενδύσει χρήμα, χρόνο και ανθρώπους και πως αυτή η διαδικασία πρέπει να φθάσει στο τέλος. Όλα αυτά συνδέονται και με πιέσεις που δέχονται στον ΟΗΕ, για να «τελειώσει η ιστορία» πριν από την άσκηση από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Προεδρίας της Ε.Ε.
Ιθαγένειες με τη σέσουλα
ΤΟ θέμα της ιθαγένειας και της εκ περιτροπής προεδρίας απασχόλησαν τις συζητήσεις. Η τουρκική πλευρά δεν προτίθεται να συναινέσει σε απογραφή πληθυσμού υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, οι θέσεις που καταθέτει ως προς το μέγεθος του πληθυσμού είναι στον αέρα, καθώς δεν τεκμηριώνονται. Σε σχέση με το θέμα της ιθαγένειας, η θέση που διατυπώνεται δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Υποστηρίζουν πως όσοι έχουν σήμερα «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους θα αποκτήσουν αυτόματα και ιθαγένεια «της νέας κατάστασης πραγμάτων». Σε σχέση με το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, δεν διαπιστώθηκε καμία μετακίνηση από τις θέσεις που διατυπώθηκαν πριν μεταβούν στην τριμερή. 
 Κωδικός, «Ελλάδα», «φυσικό αέριο» και «προεδρία στην Ε.Ε.»
Φωτογραφία
ΤΟ ΝΕΟτοπίο στο Κυπριακό στήνεται μέσα σε παραμέτρους που διαμορφώνονται ευρύτερα, αλλά επηρεάζουν προδήλως το Κυπριακό. Πρώτο, οι συζητήσεις για το «τέλος του παιχνιδιού» θα διεξαχθούν με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Από το παζλ, σημείωνε ξένος διπλωμάτης, «απουσιάζει ένας από τους παίκτες, η Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων δεν έχει δυνάμεις να προσφέρει στο Κυπριακό». Το θέμα, όμως, δεν είναι απλό.

Η Λευκωσία διαχρονικά στηριζόταν στην Ελλάδα. Βασική πηγή στήριξης σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα, το στήριγμα αυτό είναι προδήλως αποδυναμωμένο. Και είναι σαφές πως οι συζητήσεις στις συνομιλίες θα γίνονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι μόνη έναντι της Τουρκίας και των όποιων πιέσεων θα ασκηθούν από τρίτους.

Δεύτερο, το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή εντός της ΑΟΖ της, αποτελεί μονόδρομο για τη Λευκωσία. Το ζητούμενο είναι σήμερα κατά πόσο θα προχωρήσει και στη δεύτερη φάση αδειοδότησης, ανεξάρτητα τι δηλώνεται επισήμως. Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσο θα τραβήξει το σχοινί; Μέχρι να κοπεί; Τους πρώτους μήνες του 2012 θα διαφανούν οι προθέσεις των Τούρκων ως προς την έναρξη ερευνών εντός της δικής μας ΑΟΖ.

Τρίτο, το θέμα της κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. δεν θα έπρεπε κανονικά να απασχολεί τις συζητήσεις στο Κυπριακό. Είναι, όμως, σαφές πως υπάρχουν οι κύκλοι εκείνοι που δεν θέλουν την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει Προεδρία (όπως δεν την ήθελαν να ενταχθεί στην Ε.Ε.). Υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως εκείνο το εξάμηνο εκ των πραγμάτων θα σταματήσουν οι συζητήσεις για λύση και θα παγώσει και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γι’ αυτό και σπεύδουν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top