GuidePedia

0
Πρώτες κάλπες μετά την πτώση Μουμπάρακ

Μέσα σε κλίμα έντασης και διχασμού άρχισαν σήμερα στην Αίγυπτο οι πρώτες ελεύθερες εκλογές έπειτα από την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.


Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, ενώ πλήθος ψηφοφόρων είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Κάιρο προτού ανοίξουν.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας αυτήν τη φορά την αποχώρηση του στρατιωτικού συμβουλίου που αντικατέστησε τον Μουμπαρακ.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου, Μαρσαλ Χουσεΐν Ταντάουι προειδοποίησε για υπερβολικά επικίνδυνες συνέπειες, εάν η Αίγυπτος δεν ξεπεράσει την κρίση της.
"Η Αίγυπτος βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η θα πετύχουμε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, ή οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό", δήλωσε ο Ταντάουι σε ανακοίνωσή του την Κυριακή.
Ο ίδιος προέτρεψε τους κορυφαίους υποψηφίους προέδρους Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και Αμρ Μούσα να υποστηρίξουν τον διορισθέντα από τον ίδιο πρωθυπουργό, τον 78χρονο Καμάλ Γκανζούρι.
Οι κάλπες που στήνονται τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αίγυπτο είναι για την πρώτη εκ των τριών φάσεων των προεδρικών εκλογών που ολοκληρώνονται στις 13 Ιανουαρίου. Τα τελικά αποτελέσματα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν στις 13 Ιανουαρίου, και βασικό καθήκον της νέας Βουλής θα είναι να συντάξει το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μία πολιτική μετάβαση, την οποία έχει υποσχεθεί να εγγυηθεί ο στρατός που παρέλαβε την εξουσία μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η πρώτη φάση, που θα τρέχει από σήμερα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2012, περιλαμβάνει τις εκλογές για την Λαϊκή Συνέλευση των 508 μελών (Κάτω Βουλή). Η δεύτερη φάση, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου, 2012, θα περιλαμβάνει τις εκλογές για το Συμβούλιο της Σούρα των 270 εδρών (Ανω Βουλή).
Η τρίτη φάση, οπότε και θα γίνει η εκλογή προέδρου, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2012.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top