GuidePedia

0
«Ευρωπαϊκό Γαϊδουράγκαθο» στη Bild

Το βραβείο "Ευρωπαϊκό Γαϊδουράγκαθο" για "το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ατόπημα της χρονιάς" παρέλαβε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild στο Βερολίνο ο αρχισυντάκτης Νίκολαους Μπλόμε. Αφορμή για τη βράβευση η προτροπή της εφημερίδας προς την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να επιστρέψει τα χρέη της.

Στην ομιλία του ο αρχισυντάκτης αφού επικαλέστηκε τον Σοφοκλή και την γνωστή ρήση "μην σκοτώνετε τον αγγελιοφόρο", υπερασπίστηκε τη στάση της εφημερίδας του λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η σωτηρία του ευρώ και πως ότι είχε προβλέψει η Bild σχετικά με την Ελλάδα έγινε δυστυχώς πραγματικότητα: "70.000 εκτάσεις ελληνικής δημόσιας περιουσίας βρίσκονται σήμερα προς πώληση. Ανάμεσά τους μια ολόκληρη χερσόνησος και ένα μικρό βουνό, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Νίκολαους Μπλόμε.
Και κατάληξε λέγοντας: "Το γαϊδουράγκαθο είναι οξύ και πονά. Ακριβώς αυτό θέλει να είναι η εφημερίδα Bild. Να είστε ευγνώμονες που υπάρχουμε".
Ξανά η κρίση χρέους στο επίκεντρο
Για μία ακόμη ημέρα η κρίση χρέους και οι χειρισμοί για την αντιμετώπισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο των γερμανικών εφημερίδων.
Η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί με αφορμή τις προσπάθειες σταθεροποίησης της ευρωζώνης: "Ο τελικός γύρος για τη διάσωση του ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Η επόμενη απόφαση πρέπει να στεφθεί οπωσδήποτε με επιτυχία. Η πίεση στους "υπερασπιστές" του ευρώ είναι μεγάλη. Οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν εδώ και μέρες.
Αν επιθυμούμε την επιβίωση του κοινού νομίσματος –και πολλά δείχνουν ότι αυτή είναι εφικτή- τότε η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο… "γερμανική". Που σημαίνει: Περισσότερος έλεγχος, περισσότερη πειθαρχία και αυστηρότερες ποινές.
Με τα εφόδια αυτά η καγκελάριος Μέρκελ επιδιώκει να καθησυχάσει τις αγορές και να χτίσει μια νέα, πιο σταθερή Ευρώπη. Το ζητούμενο είναι οι γρήγορες λύσεις. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα του ευρώ με τη συμμετοχή κατ' αρχήν των 6 χωρών της ευρωζώνης, που τοποθετούνται από τους οίκους αξιολόγησης στην υψηλότερη βαθμίδα ΑΑΑ. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για μια διευρυμένη μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών".
Μετά την γενική απεργία στην Πορτογαλία είναι αρκετοί εκείνοι που διερωτώνται μήπως η Πορτογαλία γίνει η επόμενη Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau: "Τι θέλουν να κάνουν οι Πορτογάλοι για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης; ρώτησε η εφημερίδα Publico τους πολίτες μετά τις κινητοποιήσεις. Και εκείνοι απάντησαν: "Δουλειά", "Οικονομία", "Πληρωμή φόρων". Οι απαντήσεις αυτές δεν θυμίζουν Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
 Deutsche Welle

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top