GuidePedia

0

Διακόπηκε η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία είχε ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, αφού παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία απογραφής δεν ακολουθείται η μεθοδολογία που ορίστηκε από την Κρατική Στατιστική Επιτροπή της χώρας και την Eurostat.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της απογραφής δεν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η απογραφή συνεχίζεται κανονικά και ότι είχε ολοκληρωθεί για το 55% του πληθυσμού. Ο βασικός λόγος διακοπής της απογραφής έγκειται στις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και Αλβανών μελών της επιτροπής σχετικά με το ποιοι υπήκοοι της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μπορούν να απογραφούν.
Όπως ανέφερε και σε πρότερη ανάρτησή του το «defence-point.gr», στον σχετικό νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι έναν χρόνο. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους. Ωστόσο, τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό κι έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Τσιγγάνοι, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top