GuidePedia

0

Στην «πολύ σημαντική αναβάθμιση» των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων τους τελευταίους 15 μήνες αλλά και τις «πολύ στενές σχέσεις» με την Κύπρο αναφέρθηκε, μιλώντας σήμερα στην Παλαιά Βουλή, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Arye Mekel, που υπογράμμισε τη σημασία των στρατηγικών και αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρόοδο σε αυτόν τον τομέα. Ο κ. Mekel έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά.


«Διπλωματικά», ο Ισραηλινός αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί στην Τουρκία, εξηγώντας ότι είναι Πρέσβης στην Αθήνα και όχι στην Άγκυρα. O κ. Mekel μίλησε στο συνέδριο για την «ανάγκη ελληνικής εθνικής στρατηγικής» στην Ανατολική Μεσόγειο, που οργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων (ΕΛΚΕΔΑ), μαζί με το περιοδικό «Στρατηγική» και το ινστιτούτο RIEAS. Συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι καθηγητές Ιωάννης Μάζης και Μάνος Καραγιάννης.

Υπέρ «άξονα φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ», που θα υπερασπίζεται τα «δυτικά συμφέροντα» στην περιοχή τάχθηκε εξάλλου ο κ. Παναγιωτόπουλος, που χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη «συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει «να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, αλλά να αναπτύξει ουσιαστικότερες σχέσεις με τις ΗΠΑ», εγκαταλείποντας τον «αντιαμερικανισμό» και τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις». Στα Βαλκάνια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον αλβανικό παράγοντα, είπε ο τομεάρχης, που επέκρινε τον κ. Γκρούεφσκι ως κύριο παράγοντα αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καυτηρίασε την «επαναφορά» του «διλήμματος βούτυρο ή κανόνια», υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας προηγείται και του οικονομικού, διαμαρτυρήθηκε για την «ταπείνωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των διπλωματών και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας». Εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επεσήμανε όμως ότι απειλεί την Ελλάδα και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν δεν έθιξε τον βαθύτερο πυρήνα του κεμαλικού κράτους. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι συζητείται στις διμερείς επαφές με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η αρχή της ομιλίας του Ισραηλινού Πρέσβη, όταν ένας ακροατής ξεδίπλωσε στην αίθουσα την Παλαιστινιακή σημαία, φωνάζοντας «λευτεριά στην Παλαιστίνη», «αλληλεγγύη στη Γάζα» και «σταματήστε τα βασανιστήρια», προτού άνδρες της ασφαλείας τον απομακρύνουν από την αίθουσα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top