Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα λεπτά, η ανταλλαγή του Γκιλάντ Σαλίτ με τους μισούς περίπου κρατούμενους Παλαιστίνιους της συμφωνίας, θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου.
Προηγήθηκε θυελλώδης συνεδρίαση του ισραηινού υπουργικού συμβουλίου, όπου πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εξωτερικό Λίμπερμαν να εγείρει ενστάσεις, ωστόσο, η συμφωνία τελικώς εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ και 3 μόλις εναντίον.
Το Ισραήλ και η Χαμάς ήρθαν σε συμφωνία επί της πρότασης ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων και του Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος βρίσκεται σε ομηρία εδώ και πέντε χρόνια.
Το ισραηλινό κυβερνητικό συμβούλιο συναντήθηκε απόψε εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το γεγονός στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο Γκιλάντ θα επιστρέψει στο Ισραήλ τις ερχόμενες μέρες.
Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη ήταν που κράτησε τον Ισραηλινό αξιωματούχο, στρατηγό εν αποστρατεία, Άμος Γκιλάντ στο Ισραήλ ενώ αναμενόταν στην Αθήνα και όχι η ασθένεια που είχε ανακοινωθεί για την κάλυψη της μη άφιξης.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια θεαματική εξέλιξη και το διάστημα που θα ακολουθήσει θα δείξει εάν και κατά πόσον το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν βρει έναν κώδικα επικοινωνίας, έστω δι’ αντιπροσώπων αφού αμφότερες οι πλευρές δεν αλληλοαναγνωρίζονται. Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή γίνονται θεαματικές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα, οπότε το ένστικτο αυτοσυντήρησης της Χαμάς σαφέστατα καθοδηγεί την ηγεσία της οργάνωσης στο να αποφύγει να συρθεί σε περιπέτειες λειτουργώντας για λογαριασμό του οποιουδήποτε (π.χ. Ιράν), αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιματηρή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Συνέπειες για την ισλαμική οργάνωση, όχι γενικώς για τους Παλαιστινίους, αφού ο λαός παραδοσιακά αποτελούσε εργαλείο και πιόνι στα χέρια κάθε πλευράς της μεσανατολικής σύγκρουσης.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη Συρία και το Ιράν να απειλούνται συνεχώς με συντριπτικά στρατιωτικά πλήγματα και με την κατάσταση να κλιμακώνεται κάθε μέρα που περνάει, είναι δεδομένο ότι το κίνητρο της Χαμάς για την αναζήτηση συμβιβασμού με τους Ισραηλινούς μεγιστοποιείται. Δεν αποκλείεται μάλιστα, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για τον Γκιλάντ Σαλί να μην είναι τόσο η απελευθέρωση των κρατουμένων, όσο κάποια αποδοχή από ισραηλινής πλευράς της ένταξης της Χαμάς, έστω σταδιακής, στην πολιτική διαδικασία.
Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στο μέτωπο των σχέσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή (Φατάχ) στη Δυτική Όχθη θα αποκαλύψουν εάν οι υποψίες που διατυπώνουμε ισχύουν.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου