GuidePedia

0

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ
Στη Βουλή μεταφέρεται η συζήτηση για τον αποκεφαλισμό-σοκ της Υπηρεσίας Ενεργείας από την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου. Ήδη οι βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης (ΕΥΡΩΚΟ) και Άγγελος Βότσης (ΔΗΚΟ) ενέγραψαν θέμα προς συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Ελέγχου και Εμπορίου, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταθέτει πρόταση νόμου για τις εξουσίες που αφορούν τα τεχνικά θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Με βάση την πρόταση Αβέρωφ, ο εκάστοτε επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας αναλαμβάνει την ευθύνη για τα τεχνικά ζητήματα των υδρογονανθράκων και θα δικαιούται να παρέχει εξουσιοδοτήσεις σε λειτουργούς του υπουργείου. Σήμερα, ως γνωστόν, αυτές οι εξουσιοδοτήσεις ήταν προνόμιο της υπουργού Εμπορίου.

Σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο στηρίχθηκε και η κ. Αντωνιάδου, η οποία την Παρασκευή ήρε τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Ενέργειας, στην οποία προΐστατο ο Σόλων Κασίνης.

Ο τελευταίος μίλησε χθες για τροχοδρομημένο αποκεφαλισμό του από την υπουργό, η οποία προφανώς, πρόσθεσε, είχε συγκατάθεση ή οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας (ο οποίος απολάμβανε της πλήρους εμπιστοσύνης των δύο προκατόχων της νυν υπουργού) ζήτησε διερεύνηση του θέματος από τη Βουλή, αλλά και παρέμβαση της ΠΑΣΥΔΥ, εξηγώντας ότι εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα. Σημείωσε ότι μετά την πρωτοφανή απόφαση της κ. Αντωνιάδου δημιουργείται κενό στον έλεγχο των διαδικασιών γεώτρησης, το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες και λανθασμένες αποφάσεις. Η υπουργός, πρόσθεσε, δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένη στα θέματα υδρογονανθράκων.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, υπέδειξε τεχνικό έγγραφο με το οποίο η Νoble ενημέρωνε το υπουργείο για τα γραφικά της εξέλιξης των πιέσεων στο φρεάτιο και διερωτήθηκε αν μπορεί «η οικονομολόγος υπουργός» να τα διαβάσει και να εξάγει από αυτά συμπεράσματα. Επίσης, μιλώντας στο Σίγμα, αποκάλυψε πως η Νoble με επιστολή της εισηγείται την τροποποίηση του προγράμματος γεώτρησης, ώστε να γίνει μία με δύο εβδομάδες πιο γρήγορα, αλλά να μη ληφθούν δείγματα πυρήνων ώστε να μην υπάρχουν στο αρχείο.

Αντιδρώντας, η κ. Αντωνιάδου απέφυγε να απαντήσει στο κουίζ για τη γνωσιολογική της επάρκεια, λέγοντας ότι «δεν ξέρει ο κ. Κασίνης αν μπορώ ή όχι» (να διαβάσει το γράφημα με τις πιέσεις στο φρεάτιο). Είπε επίσης ότι δεν μπορεί ένας τεχνοκράτης να καθορίζει την πολιτική, ούτε και να υπάρχουν πολλοί υπουργοί σε ένα υπουργείο, γι' αυτό, πρόσθεσε, ήρε την εξουσιοδότηση. Μάλιστα χαρακτήρισε ως σοβαρά παραπτώματα την αναφορά Κασίνη στην έκθεση, αλλά και την επίδειξη του τεχνικού εγγράφου από τηλεοράσεως. Στήριξη στην κ. Αντωνιάδου πρόσφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον η υπουργός θα χειρίζεται απευθείας ορισμένα ζητήματα και η Υπηρεσία Ενέργειας θα συνεχίσει να διαδραματίζει «τους δικούς της ρόλους». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα και γι’ αυτό υπάρχει η διυπουργική επιτροπή, η οποία λαμβάνει συμβουλές από ειδικούς.

Οι εξηγήσεις αυτές δεν φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση. Εξαίρεση το ΑΚΕΛ, το οποίο διά του εκπροσώπου Τύπου Γιώργου Λουκαΐδη είπε ότι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπ. Εμπορίου, «έχει επανέλθει στην κατάσταση στην οποία έπρεπε να βρίσκεται». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε αν η κ. Αντωνιάδου σε τρεις μήνες έγινε άριστος τεχνοκράτης που δεν έχει ανάγκη τους τεχνοκράτες του υπουργείου. Ο Άγγελος Βότσης, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ΔΗΚΟ προς τον Σόλωνα Κασίνη και την Υπηρεσία Ενέργειας, διερωτήθηκε «με ποια τεκμηρίωση η κ. Αντωνιάδου προβαίνει σε κατάργηση αρμοδιοτήτων μιας ολόκληρης εξειδικευμένης υπηρεσίας και ποιος θα αντικαθιστά αυτούς τους τεχνοκράτες στη διαχείριση των πολύ συγκεκριμένων, εξειδικευμένων και πολύ σοβαρών θεμάτων». Οι Οικολόγοι, με ανακοίνωσή τους υποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ότι «τον κ. Κασίνη θα αντικαταστήσει η υπουργός Εμπορίου».
Μόνο με διαγωνισμό
ΣΕ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑεξελίσσεται η πρόταση νόμου για κατάργηση των απόρρητων διαδικασιών ανάθεσης έργων ενέργειας (όπως το τερματικό υγροποίησης και ενδεχομένως οι αγωγοί), η οποία συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Ελέγχου. Σύμφωνα με την πρόταση (την οποία υπέβαλλαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Γεωργίου από τον ΔΗΣΥ, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας), για τέτοιες διαδικασίες απαιτείται έγκριση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν και ότι τέτοια διαδικασία μάλλον θα είναι αντισυνταγματική.

«Εφόσον κρίνεται αντισυνταγματική η προσθήκη, η εναλλακτική λύση είναι η αφαίρεση της πρόβλεψης για απευθείας ανάθεση τέτοιων έργων», υπέδειξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μίλησε επίσης για «πρωτόγνωρα πράγματα», όπως η εξαγγελία της Κυβέρνησης για σκοπούς εθνικού συμφέροντος να παρακάμψει τις διαδικασίες των προσφορών και να πάει με ανάθεση, την κατάργηση της ΔΕΦΑ, το να παρουσιάζεται ο «αναρμόδιος» υπουργός Εσωτερικών ως ο νέος υπουργός Πετρελαίου και να μιλά για διαδικασίες για τις οποίες αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εμπορίου. Αφού είναι αντισυνταγματική η απαίτηση για συγκατάθεση από τη Βουλή, «είναι καθόλα συνταγματικό να καταργήσω το συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να μην έχει ούτε παράθυρο ούτε πόρτα ο κ. Συλικιώ[ της», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι στόχος της τροποποίησης του νόμου είναι να παρεμποδιστεί η εν εξελίξει προσπάθεια της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα θέματα εξόρυξης και έρευνας υδρογονανθράκων. Ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε, σε σχέση με την πρόταση, ότι «όταν μια κυβέρνηση και ένας Πρόεδρος χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας και όταν δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία αλλά ταυτόχρονα προχωρεί σε ετσιθελισμούς και αυθαιρεσίες, αυξάνει η υποχρέωση σε εμάς με αλλαγή νόμων, να δώσουμε εντός του συντάγματος, ακόμη και με αλλαγή του συντάγματος, εκεί που μπορούμε και δικαιούμαστε, διεξόδους».

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρία, τις αναφορές για αντισυνταγματικότητα, εξέλαβε ως πρόταση για κατάργηση άρθρου του συντάγματος η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που διαμαρτυρήθηκε έντονα, με αποτέλεσμα να προκληθεί στιγμιαία ένταση. Ένταση προκλήθηκε και σε σχέση με τη διαδικασία, μεταξύ του Αρίστου Δαμιανού και του Γιώργου Περδίκη, όταν μετά από παρέμβαση του πρώτου, ο δεύτερος έσκισε τον κανονισμό λειτουργίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ρίχνοντάς τον μπροστά στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, λέγοντας «κάνατε τους κανονισμούς για τα σκουπίδια». Ο τελευταίος απάντησε ότι θα καταγγείλει την ενέργειά του ως ασέβεια προς τον κανονισμό της Βουλής.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top