GuidePedia

0

Δραματικό χαρακτήρα λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη για την επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επίκεντρο το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τη στήριξη των τραπεζών και τη διεύρυνση της «δύναμης πυρός» του μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η «πολιτική συμφωνία» των Ευρωπαίων ηγετών ενδεχομένως να απαιτήσει και άλλες «τεχνικές» διαπραγματεύσεις στη συνέχεια, πριν μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή, την ίδια ώρα που πηγές δηλώνουν ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι ένα «κούρεμα» 60% είναι αρκετό και λέει ότι θα πρέπει να είναι 65% ή και υψηλότερο ακόμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswire, αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, δεν απέκλεισε μία απομείωση έως 70-75%.


Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, στο γερμανικό κοινοβούλιο, είπε ότι στόχος είναι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, υποδηλώνοντας απομείωση 50%.

Δεν αποκλείεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Τετάρτης να διατυπώνεται κάτι ανάλογο με τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, δηλαδή ένας στόχος για τη μείωση του ελλείμματος χωρίς να αναφέρεται το ποσοστό απομείωσης.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μάλλον δεν θα δώσουν λεπτομερή νούμερα για όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αυτά θα προσδιοριστούν σε συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνικές επιτροπές, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που περιμένουν από αυτούς απόψε είναι αυτό ακριβώς. Πραγματοποιήθηκε τεχνική δουλειά [πριν την σύνοδο] και πιθανώς να πραγματοποιηθεί τεχνική δουλειά [μετά την σύνοδο]», είπε ο Ολιβιέ Μπεϊγί.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι εκεί για να παρέχει λεπτομέρειες για όλα τα νούμερα σχετικά με τεχνικά θέματα και τέτοια», δήλωσε.

«Έχουμε ανάγκη να υπάρξει απόψε μια συμφωνία. Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη πολιτική απάντηση στα ερωτήματα-κλειδί που βρίσκονται στο τραπέζι», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Αν ορισμένα στοιχεία πρέπει να παρουσιαστούν λεπτομερέστερα, αυτό θα συζητηθεί απόψε», διευκρίνισε.

Δύο σύνοδοι έχουν προγραμματιστεί. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών της ΕΕ θα συνεδριάσουν κατ' αρχάς από τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) για να μιλήσουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν μόνο οι ηγέτες των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Μπαράζ συσκέψεων Παπανδρέου - Βενιζέλου

Εν τω μεταξύ, απανωτές είναι οι συσκέψεις του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες, όπως και οι επαφές με τους τραπεζίτες. Αυτές τις ώρες πραγματοποιείται σύσκεψη Παπανδρέου - Βενιζέλου, προκειμένου να καθορισθεί η στάση της ελληνικής πλευράς αργότερα στη Σύνοδο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, μετά τις δηλώσεις του τελευταίου ότι υπάρχουν όρια σε αυτό που οι επενδυτές μπορούν να εκλάβουν ως «εθελοντική» συμμετοχή στο αναθεωρημένο πρόγραμμα. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Νταλάρα να προσπαθήσει για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα των τραπεζών-μελών του IIF, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ύψους 110 δισ. ευρώ.

Κατά την επικοινωνία του με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το επικρατέστερο σενάριο που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής αφορά «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν και την ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, αλλά και ένα ποσό σε μετρητά.

Δηλαδή, οι τράπεζες θα ανταλλάσουν κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν με 15 ευρώ σε μετρητά και με 35 ευρώ σε ομόλογα 30ετούς διάρκειας, τα οποία θα έχουν κουπόνι 6%.

Σε αντίθεση με τις προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, τα νέα ομόλογα δεν θα είναι εγγυημένα από τον EFSF. Κίνητρο θα είναι τα μετρητά.

Επί τάπητος είναι αρκετοί διαφορετικοί συνδυασμοί μετρητών και ομολόγων, που θα μπορούσαν να οδηγήσοουν σε διαφορετικό ποσοστό απομείωσης του χρέους.

Σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value), δηλαδή με βάση τον υπολογισμό της αξίας των μελλοντικών πληρωμών τόκων μείον το ρίσκο διακράτησης ελληνικών ομολόγων για τα επόμενα 30 χρόνια, η απομείωση υπολογίζεται στο 58% με 61%. Η 21η Ιουλίου προέβλεπε απομείωση 21%.

Το πραγματικό όφελος απ' αυτό το σενάριο υπολογίζεται στα 70 δισ. ευρώ περίπου, λόγω των αναγκών που θα προκύψουν για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν είναι σίγουρο κατά πόσον σήμερα θα υπάρξει μία τελική πρόταση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και οι εναλλακτικές επιλογές που αυτή θα συμπεριλαμβάνει θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μία από τις εναλλακτικές θα είναι η ανταλλαγή με νέα ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας με τα υφιστάμενα (parity bonds), 30ετούς διάρκειας, αλλά με μειωμένη αξία σε καθαρής παρούσας αξίας (net present value).

Το IIF παρουσίασε πρόταση με υψηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο σε σχέση με την 21 Ιουλίου (όπου είχε καθοριστεί στο 9%), καθώς έκτοτε έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες στην αγορά.

Με το προεξοφλητικό επτόκιο (το σημαντικό σημείο σε κάθε αναδιάρθρωση χρέους), υπολόγιζαν ότι θα υπήρξε απομείωση 21% σε όρους NPV, χωρίς ωστόσο να εξηγούν επαρκώς πως υπολόγισαν αυτό το ποσοστό.

Εφόσον το επιτόκιο αυτό είναι υψηλότερο από το 9% τότε υψηλότερη θα είναι και η απομείωση.

Το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει εθελοντικός χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40%.

Εγγυήσεις στις τράπεζες και core tier 1 στο 9%

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να δώσουν εγγυήσεις στις τράπεζες που ψάχνουν για χρηματοδότηση, προκειμένου να αποφύγουν την πιστωτική κρίση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε μπορούν να στραφούν σε δάνεια από το EFSF, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς τη διανομή μερισμάτων και στα μπόνους που δίνουν μέχρι να επιτύχουν τους κεφαλαιακούς στόχους, ενώ για να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, οι τράπεζες θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικές πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής του χρέους σε μετοχές.

Επίσης, υπάρχει ευρεία συμφωνία σε ότι αφορά την απαίτηση οι τράπεζες να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια στο 9%, η οποία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012. Στο προσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη συντονισμένης προσέγγισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις των τραπεζών, ενώ επισημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις για πιο άμεση στήριξη, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

«Στοπ» στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Η φράση που καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει τα "μη συμβατικά μέτρα" μάλλον θα αφαιρεθεί από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ αργότερα την Τετάρτη, εξαιτίας της αντίθεσης της Γερμανίας, είπε υψηλόβαθμη πηγή της Ευρωζώνης.

Πηγές της ΕΕ είπαν ότι τα «μη συμβατικά μέτρα» αναφέρονται στην αγορά από την πλευρά της ΕΚΤ ομολόγων κρατικών ομολόγων, στην δευτερογενή αγορά, χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι αποδόσεις τους.

Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ παρενέβη την Τρίτη, λέγοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο με την Γερμανία και ότι δεν έχει δεν θέλει να υπάρχει δήλωση από τους πολιτικούς που να λένε στην ΕΚΤ τι να κάνει.

«Φαίνεται ότι η Γερμανία πέρασε το δικό της έναντι της Γαλλίας. Η φράση μάλλον δεν θα περιλαμβάνεται στο επόμενο προσχέδιο», σχολιάζουν στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top