GuidePedia

0


Πολλοί ήταν βέβαιοι για τη θετική κατάληξη του θέματος των 400 αρμάτων μάχης Abrams M1A1. Οι ΗΠΑ “παραχωρούσαν” 400 απ΄ αυτά τα άρματα και στο ΓΕΣ είχαν αρχίσει να κάνουν σχέδια για την ένταξή τους.

Πριν από 10 ημέρες ο ίδιος ο Α/ΓΕΣ κατά την άσκηση Χαλύβδινος Θώρακας της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ συνομιλώντας με δημοσιογράφους του ειδικού τύπου στρατιωτικού ενδιαφέροντος αναφέρθηκε στο υπόψη θέμα και έδωσε την εντύπωση ότι το θέμα είχε τελειώσει και είχαν εξευρεθεί και πιστώσεις.

Υπήρξε επιχειρηματολογία υπέρ και κατά ενώ για την σκοπιμότητα της προμήθειας είχε αναφερθεί ακόμη και ο καθηγητής Μαρκεζίνης στο βιβλίο του ¨ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»
Προφανώς τελικά επικράτησαν άλλες απόψεις οι οποίες δεν είχαν ως απόλυτη προτεραιότητα την επιχειρησιακή χρησιμότητα των αρμάτων,αλλά τα οικονομικά δεδομένα αυτής της συμφωνίας.

Όπως είχε ξαναγράψει το Onalert το δωρεάν …έχει πια πεθάνει. Κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν θα έπρεπε να πληρωθούν κάποια ποσά που μπορεί σ΄ άλλες εποχές να μην “πονούσαν”, σήμερα όμως κρίνονται απαγορευτικά ακόμη και προς συζήτηση.

• 60.000.000 ευρω περίπου θα κόστιζε η μεταφορά των αρμάτωναπό την Αμερική έδω.
• 100.000.000 περίπου η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση αφού ήταν ακινητοποιημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και προέρχονταν από τον πόλεμο του Ιράκ αλλά και από αυτά που χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις διπλής ενεργείας στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (National Training Center, Fort Irwin) .
• Για να εξοπλιστούν θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20.000 βλήματα με μία μέση τιμή 2000-2500 ευρω το βλήμα.Δηλαδή 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.

Είναι αρκετό το επιχείρημα της οικονομίας έναντι της επιχειρησιακής αξίας που ενδεχομένως θα πρόσθεταν στο αρματικό δυναμικό της χώρας τα 400 άρματα μάχης Abrams; Η απόφαση ήταν μονόδρομος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top