GuidePedia

0


Ο Ιούλιος Καίσαρας (ο γνωστός) καταγόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια, αλλά χωρίς μεγάλη περιουσία ή πολιτική επιρροή. Αυτό δεν του επέτρεπε να ελπίζει ότι θα αναρρυχώταν στα ανώτατα αξιώματα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας ή ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα-του έλειπαν τα χρήματα για να δωροδοκήσει όσους χρειαζόταν. Οπότε τι έκανε; δανείστηκε χρήματα-και τα σπατάλησε. Δανείστηκε και άλλα χρήματα-και τα σπατάλησε και αυτά. Κατέληξε να χρωστάει τεράστια ποσά, εκατομμύρια σηστέρσια. Έτσι οι δανειστές του αναγκάστηκαν, για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και μόνο, να υποστηρίζουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες και να τον κάνουν κυβερνήτη της Γαλατίας για 5 χρόνια αντί το σύνηθες ένα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, ο Καίσαρας κατέκτησε τη Γαλατία, μέρη της Γερμανίας και τη μισή Βρεττανία, και κατέλυσε τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Αλλά δεν είναι αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς.

Εμάς μας ενδιαφέρει ότι χρησιμοποίησε το χρέος του ως όπλο για να πραγματοποιήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και εμείς, δηλαδή η Ελλάδα, το Ελληνικό Κράτος,  για να πετύχουμε τους γεωπολιτικούς μας στόχους, να εδραιώσουμε τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να τερματίσουμε οριστικά την ελληνοτουρκική διαμάχη προς όφελός μας.

Μπορούμε και πρέπει να πούμε στους δανειστές μας-οι οποίοι όλως τυχαίως είναι μερικές από τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο- το εξής: “Κύριοι, σας χρωστάμε πολλά, πάρα πολλά χρήματα. Συζητάμε για κούρεμα χρέους, στάση πληρωμών και άλλα πολύ δυσάρεστα πράγματα. Τίποτα από αυτά δεν είναι ανάγκη να συμβεί, αρκεί να βάλετε πλάτη για να κηρύξουμε ΑΟΖ στο Αιγαίο, στο βυθό του οποίου κρύβονται αμύθητα πλούτη, θάλασσες από πετρέλαιο και ωκεανοί φυσικού αερίου. Με τη δική σας υποστήριξη οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να κινηθούν εναντίον μας, ούτε να πλήξουν τις εξέδρες άντλησης, ούτε τίποτα. Μπορούμε αν θέλετε να καταθέτουμε τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες σε ένα ειδικό ταμείο για την εξόφληση του εθνικού μας χρέους, όπως αυτό που προβλέπεται στο _EURECA.”

Πιστεύω ότι αυτή είναι μία πρόταση που οι δανειστές μας δε μπορούν και δεν πρόκειται να αρνηθούν. Είναι άλλωστε μια win-win situation. Αυτοί παίρνουν τα λεφτά τους πίσω, εμείς κερδίζουμε την ΑΟΖ και τη λήξη της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Ακόμα και αν στο Αιγαίο δεν υπάρχει πετρέλαιο η ΑΟΖ θα μείνει. Ο μόνος χαμένος θα είναι η Τουρκία, η οποία όμως ούτως ή άλλως ζητάει πράγματα που δεν της ανήκουν.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top