GuidePedia

0

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ σε μια περίοδο που η περιοχή της Ν.Α Μεσογείου,μυρίζει μπαρούτι.

Σε λίγες ημέρες αρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου και την ίδια ώρα οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους. Η Άγκυρα δυσκολεύεται να κρύψει τον εκνευρισμό της και απειλεί με δυναμικές ενέργειες που δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Αθήνα,όσα αποθέματα…στρατηγικής ψυχραιμίας κι αν έχει. Αυτή τη στιγμή ο άξονας Ελλάδας-Ισραήλ μοιάζει μονόδρομος. Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών θα επαναβεβαιωθεί στις επαφές που έχει ο ΥΕΘΑ. Και κοντά σ΄ αυτή φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κι ένα εξοπλιστικό “παζάρι” το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Οι ισραηλινοί έχουν να πουλήσουν πολλά και ενδιαφέροντα οπλικά συστήματα. Για καποια απ΄ αυτά πράγματι ενδιαφέρεται η ΠΑ,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβληματισμοί και ενστάσεις για κάποιες αγορές.

Ποια είναι τα όπλα που το Ισραήλ θέλει να πουλήσει και η Ελλάδα τα συζητά;

*Το AGM-142 Popeye. Έχει σχεδιαστεί για επίθεση ακριβείας εναντίον στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Καθοδηγείται από αδρανειακό σύστημα και στην τελική φάση μέσω τηλεοπτικής εικόνας ή μέσω υπερύθρων

*Τα σύστημα καθοδήγησης SPICE το οποίο τοποθετείται στις βόμβες γενικής χρήσης που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο (σε μορφή kit) και αυξάνει τρομακτικά τόσο την ακρίβεια προσβολής στόχων εδάφους όσο και το βεληνεκές τους (πάνω από 30 ΝΜ).Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή στόχων από απόσταση με λιγότερες δυνάμεις.

*Το Delilah είναι ένα αέρος εδάφους-stand-off βλήμα τύπου κρουζ που επιτρέπει την προσβολή καλά κρυμμένων απειλών, καθώς και την προσβολή κινούμενων στόχων, καθιστώντας το ιδανικό για την καταστροφή των SAM .Με δραστικό βεληνεκές 250 χιλιόμετρα μπορεί να καταστρέψει στόχους τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά.. Ο πύραυλος μπορεί να εφοδιαστεί με μια ποικιλία από κεφαλές 

*Συστήματα σκόπευσης κατάδειξης (Targeting Pods) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στα αεροσκάφη F-16 να επιχειρούν με απόλυτη ακρίβεια ημέρα και νύχτα.
Τα συγκεκριμένα ατρακτίδια συνδυαζόμενα με αντίστοιχα όπλα ακριβείας που διαθέτει η Ισραηλινή ΠΑ είναι εξαιρετικός συνδυασμός.

*Συμμετοχή εταιρειών από το Ισραήλ σε πιθανές αναβαθμίσεις Α/Φ F-16 λόγω της εξειδίκευσής τους στα ηλεκτρονικά των υπόψη αεροσκαφών,επίσης θα ενδιέφεραν.



Η προμήθεια βλημάτων SPICE 1000 και 2000 από το Ισραήλ μέσω διακρατικής συμφωνίας συνολικού κόστους περίπου 100 εκατομμυρίων ευρω φαίνεται να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Όμως υπάρχουν αρκετοί που θέτουν ερωτήματα γι΄ αυτή την προμήθεια. Το κυριότερο είναι ένα:

•Είναι αλήθεια οτι τα βλήματα SPICE 1000 και 2000 δεν είναι πιστοποιημένα στα Ελληνικά F-16;
Αυτό σημαίνει οτι η Ελληνική Κυβέρνηση θα πληρώσει 100 εκατομμύρια ευρω για να πάρει βλήματα που μέχρι να πιστοποιηθούν στα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν;

Οι ισραηλινοί πάντως υποστηρίζουν ότι στα δικά τους F-16 τα έχουν πιστοποιήσει,αλλά τι σχέση έχουν τα ισραηλινά F-16 με τα δικά μας;


Το σύστημα SPICE είναι μια συλλογή κατεύθυνσης (Guidance Kit) που προσαρμόζεται σε βόμβες 1000 lbs (MK-83) με την επωνυμία SPICE-1000, καθώς και σε βόμβες 2000 lbs (MK-84/BLU-109) με την επωνυμία SPICE-2000.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το όπλο έχει δυνατότητες και προσβολής παντός καιρού, ημέρα και νύχτα, βασιζόμενο σε διπλό ανιχνευτή CCD/IIR και σε αλγόριθμους σύγκρισης εικόνας περιοχής στόχου. Κατευθύνεται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS και ο ανιχνευτής του παρέχει θετική αναγνώριση του στόχου.

Η stand off εμβέλεια του όπλου για το SPICE 2000 είναι 33 ΝΜ σε μεγάλα ύψη άφεσης (40.000’) και 9,2 ΝΜ από χαμηλά ύψη με άφεση Loft. Αντίστοιχα, οι Stand off εμβέλεια του όπλου για το SPICE 1000 είναι πάνω από 60 ΝΜ από μεγάλα ύψη άφεσης.

*Ακρίβεια όπλου λιγότερη από 3 μέτρα.

*Το SPICE 2000 είναι πιστοποιημένο σε Α/Φ F-16 Blk 30-40-52+ της IAF.

*Εκτίμηση κόστους περίπου 110 εκ. € για 100 SPICE-2000 και 300 SPICE-1000.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top