GuidePedia

0


Ως μέρος της πολυσχιδούς στρατηγικής αντιμετώπισης του ΠΚΚ, η Τουρκία εγκαινιάζει μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία να το αποκόψει από τους οικονομικούς του πόρους στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο της νέας της πρωτοβουλίας, η Άγκυρα θα ανταλλάσσει αρχεία, περιλαμβανομένων και στοιχείων προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με την ελπίδα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα προβούν σε δραστικότερα μέτρα ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στις σχετικές χώρες, αποστέλλονται επίσης και οι επωνυμίες επιχειρήσεων που προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο ΠΚΚ.
Η Τουρκία επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την ΕΕ για την αδυναμία ή την απροθυμία της να περιορίσει τις δραστηριότητες του ΠΚΚ, το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
"Χρειαζόμαστε την ειλικρινή στήριξη των ευρωπαίων φίλων μας προκειμένου να αποστερήσουμε το ΠΚΚ την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, αλλιώς είναι αδύνατο να ξεπεραστεί το πρόβλημα" εξήγησε ο Μεχμέτ Μετινέρ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
"Το μήνυμά μας προς την Ευρώπη είναι ότι πρόθεσή μας δεν είναι να εκτελέσουμε τους Κούρδους στα βουνά. Βοηθήστε μας να τους βοηθήσουμε" είπε ο Μετινέρ.
Περισσότεροι από 160 Κούρδοι έχουν σκοτωθεί σε διάστημα μιας εβδομάδας περίπου από επιθέσεις πυροβολικού και αεροπορίας κατά πιθανών βάσεων του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιθέσεις μετά την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων του ΠΚΚ, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή περισσοτέρων από 40 στρατιωτών κατά τους τελευταίους μήνες.
Ο Βλαντιμίρ βαν Γουίλγκενμπεργκ, δημοσιογράφος της κουρδικής εφημερίδας Rudaw, πιστεύει ότι η διπλωματική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τους οικονομικούς πόρους του ΠΚΚ, αποτελεί μέρος των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιδείνωση των συγκρούσεων ανάμεσα στο ΠΚΚ και την τουρκική κυβέρνηση.
"Είναι προφανές ότι το ΠΚΚ εξαρτάται από χρήματα που προέρχονται από την Ευρώπη και την κουρδική διασπορά για να καλύψει τις μιντιακές του δραστηριότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών, το ΠΚΚ τροφοδοτεί τα στρατόπεδα του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ με αγαθά" είπε.
"Η υποστήριξη που λαμβάνει το ΠΚΚ είναι κυρίως χρηματικές συνεισφορές που συλλέγει από τους υποστηρικτές του μέσω των κοινωνικοπολιτιστικών ενώσεων. Σε κάθε ευρωπαϊική χώρα υπάρχουν τέτοιες ομοσπονδίες ή ενώσεις" εξηγεί. "Ωστόσο, οι κούρδοι της Τουρκίας δεν έχουν στην κατοχή τους μεγάλες επιχειρήσεις και εμπλέκοντια κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις όπως μικρά εστιατόρια, σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις. Συχνά, είναι δύσκολη η ανίχνευση της διαδρομής των χρηματικών αυτών ροών".
Ο Φραντσέσκο Μιλάν, υποψήφιος δόκτορας του Τμήματος Πολεμικών Μελετών του Κολεγίου Κινγκ του Λονδίνου, σημειώνει ότι η Ίντερπολ και η Europol ταυτοποιούν την Τουρκία ως σημαντική περιοχή προώθησης και διάδρομο μεταφοράς ηρωίνης η οποία προορίζεται για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ΠΚΚ είναι ένας από τους σημαντικούς πρωταγωνιστές στη διακίνηση ναρκωτικών και εμπορίας ανθρώπινης σαρκός εντός της ΕΕ.
"Η ανάπτυξη ενός υποσυστήματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης αποτελεί απλώς μια φυσιολογική εξέλιξη μιας τόσο μεγάλης και προβαλλόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης, κι έτσι δεν θα με εξέπλητε καθόλου εάν οι έρευνες οδηγήσουν στην αποκάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες, ιδίως εκείνες που θα είναι πολύ μικρές ώστε να λειτουργούν κάτω από τα ραντάρ των αστυνομικών δυνάμεων" πρόσθεσε.
Μεσοπρόθεσμα, λέει, η πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τους οικονομικούς πόρους του ΠΚΚ θα μπορούσε να ήταν επιτυχής στον περιορισμό της στρατιωτικής δύναμης των ανταρτών, αλλά "είναι δύσκολο να το δεις ως ασημένια σφαίρα που θα εξάρθρωνε το ΠΚΚ".

Η στάση που τηρούν οι υπηρεσίες έναντι του θέματος έχουν μεταβληθεί κατά τα τελευταία έτη και οι ευρωπαϊκές χώρες καταπολεμούν το ΠΚΚ με μεγαλύτερη δέσμευση από ότι πριν.
"Ωστόσο, η κοινή γνώμη εργάζεται διαφορετικά. Μέρος του ευρωπαϊκού κοινού εξακολουθεί να είναι προσκολλημένο στη ρομαντική εικόνα του ΠΚΚ ως οργάνωση εμπνεόμενη από την ελευθερία και τη δημοκρατία", λέει ο Μιλάν.
Ο Σαλίχ Ακιουρέκ, πρώην συνταγματάρχης του στρατού και αναλυτής του ΠΚΚ στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών για Συνετούς Άνδρες, που εδρεύει στην Άγκυρα, θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση μιλά πολύ σοβαρά αυτή τη φορά καθώς αναπτύσσει την πολυσχιδή στρατηγική της για την εξασθένιση του ΠΚΚ.
Ο ρόλος και η στήριξη της Τουρκίας αυξάνει στην Ευρώπη. Περιμένουμε να ληφθούν (από την ΕΕ) περισσότερο ορατά μέτρα στο θέμα των "πόρων χρηματοδότησης του ΠΚΚ", επισημαίνει ο Ακιουρέκ

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top