GuidePedia

0

Αλλαγή στάσης από την Άγκυρα
Δαμασκός: Στη Συρία βρίσκεται από την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μία προσπάθεια να πιέσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διατάξει τον τερματισμό των αιματηρών επιχειρήσεων του στρατού εναντίον διαδηλωτών. Το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό Anadolu μετέδωσε πως τον Νταβούτογλου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο Τούρκος πρεσβευτής.

Η Τουρκία, η οποία είχε στενές σχέσεις με τον Άσαντ, μοιάζει όλο και περισσότερο θορυβημένη από τον κλιμακούμενο απολογισμό των νεκρών στη Συρία και επιδιώκει να τον πιέσει να δώσει ένα τέλος στη βία, από την οποία σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.700 πολίτες.

Χαρακτηριστική της αλλαγής στάσης που παρουσιάζει η Άγκυρα είναι η δήλωση του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι εξαντλείται η υπομονή του απέναντι στις «θηριωδίες» που διαπράττουν οι δυνάμεις ασφαλείας εις βάρος των διαδηλωτών.

Η επίσκεψη Νταβούτογλου πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά τις ανακλήσεις των πρεσβευτών του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας από τη Δαμασκό.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό της να ενισχύσει την απαίτηση της Ουάσινγκτον η Δαμασκός να διατάξει αμέσως να επιστρέψουν οι στρατιώτες στα στρατόπεδα και να απελευθερώσει τους αντικαθεστωτικούς κρατούμενους.

Όμως η στενή συνεργάτης του Μπασάρ αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Συρία δεν θα αποδεχθεί ανάμιξη στα εσωτερικά της κι επέκρινε την Άγκυρα διότι, όπως είπε, αγνοεί το ρόλο ενόπλων οργανώσεων τις οποίες η Δαμασκός κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές.

«Αν ο Νταβούτογλου έρχεται στη Συρία για να παραδώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα, τότε θα ακούσει ακόμα πιο αποφασιστικές κουβέντες όσον αφορά τη θέση της Τουρκίας» ξεκαθάρισε η Σααμπάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άσαντ έστειλε στρατεύματα και άρματα μάχης για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυσαν μια παρόμοια επίθεση την Κυριακή εναντίον της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ-Ζουρ.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι οι νεκροί τα τελευταία 24ωρα ξεπερνούν τους 50, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως μόνο την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ενώ από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο οι νεκροί φτάνουν τους 1.700.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της Συρίας ευθύνεται για τον θάνατο πάνω από 2.000 ανθρώπων, κάθε ηλικίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top