GuidePedia

0



Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ που υπέστησαν με την υποβάθμιση της οικονομίας τους από την Standard and Poor`s. Τα αλληλοκαρφώματα, και οι εκτοξεύσεις κατηγοριών για το «τις πταίει», κυριαρχούν.
Σύμφωνα με αρκετούς, η πολιτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πάει άλλο. Χρειάζονται επειγόντως τομές.
Η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας  από την  S&P,  είναι περισσότερο μια καταδίκη της πολιτικής όπως έχει εξελιχθεί, παρά της οικονομίας της χώρας.
Όπως αναφέρει το National Journal, μετά και από αυτή την εξέλιξη, υπεισέρχεται πλέον ένας νέος παράγοντας στην οικονομία των ΗΠΑ, αυτός της «πολιτικής παραφροσύνης».
Η απόδειξη για αυτό είναι ότι ο οίκος ήταν σαφής, όσον αφορά στη πολιτική της χώρας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του για να προχωρήσει στην υποβάθμιση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η S&P: «Οι τελευταίοι μήνες απέδειξαν ότι η διακυβέρνηση της χώρας γίνεται όλο και πιο ασταθής, όλο και πιο αναποτελεσματική, όλο και λιγότερο προβλέψιμη από αυτό που ξέραμε…».
Παρόλο που ο οίκος δεν κατηγόρησε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με το National Journal, στοχοποιήθηκαν σαφέστατα οι Ρεπουμπλικάνοι.
Ένας βασικός λόγος που οδήγησε στην υποβάθμιση, ήταν ότι το κογκρέσο, που κυριαρχείται από τους Ρεπουμπλικάνους, θα μονιμοποιούσε τις φορολογικές ελαφρύνσεις που καθιέρωσε και εισήγαγε (προσωρινά)  πριν από χρόνια ο πρόεδρος Μπους.
Αλλά εκτός από τα νούμερα και τα οικονομικά στοιχεία, εκτός από την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής, η S&P καταδίκασε κυρίως τη πολιτική σκοπιμότητα των Ρεπουμπλικάνων.
Όπως λέει ο αρθρογράφος του National Journal, «Ακόμη και αν οι παγκόσμιες αγορές και οι επενδυτές θεωρούν ανεκτούς τους δημοσιονομικούς κινδύνους  των  ΗΠΑ, δεν θεωρούν ανεκτούς τους πολιτικούς κινδύνους…».

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top