GuidePedia

0


Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, μόλις επέστρεψε στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας από τη Δαμασκό, όπου είχα μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και τους αξιωματούχους της Συρίας, έκανε δηλώσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν αντιφατικές.
Ενώ της επίσκεψης προηγήθηκαν σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Συρίας, που στην ουσία είχαν τη μορφή τελεσιγράφου, και ενώ προηγήθηκαν συσκέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα ενδεχόμενης εμπλοκής των ΤΕΔ στη συριακή κρίση, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι μετέφερε στον πρόεδρο της Συρίας  τις φιλικές προτάσεις της Τουρκίας για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει ως αντιφατικές τις δηλώσεις του Νταβούτογλου είναι το γεγονός ότι της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στη Δαμασκό προηγήθηκε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ρικιαρντόνε, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για τη Συρία, υψηλόβαθμου διπλωμάτη Fred Hof. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι προτάσεις των ΗΠΑ για το ξεπέρασμα της κρίσης.
Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που επιδέχεται διπλής ανάγνωσης είναι θέση που φέρεται να εξέφρασε ο Άσαντ, σύμφωνα με την οποία ο αγώνας εναντίον των ομάδων τρομοκρατών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Οι θέσεις αυτές οι Τούρκοι θεωρούν ότι αφορούν τη συνέχιση της συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας, ενώ σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση, ο Άσαντ δήλωσε την αποφασιστικότητά του να καταπνίξει τις διαδηλώσεις και τη δράση ενόπλων αντικαθεστωτικών ομάδων.
Να σημειωθεί ότι το γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα είναι η φημολογούμενη επαναπροσέγγιση του καθεστώτος Ασαντ με το ΡΚΚ, μετά την άμεση εμπλοκή της Άγκυρας με την αποστολή χρημάτων και όπλων στους εξεγερμένους στη Συρία.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top