GuidePedia

0

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας MOODYS υποβάθμισε την Κυπριακή οικονομία κατά 2 βαθμίδες, δηλαδή από Α2 σε BBA1. Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Εμένα μου θυμίζει την πτωχεύσασα Ελλάδα. Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο οίκος MOODYS στην έκθεσή του είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:

1. Η πρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση που προκάλεσε η έκρηξη στο Μαρί.

2. Η έλλειψη συναίνεσης κυβέρνησης και κομμάτων για λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσαρμογής.

3. Ο κίνδυνος κάποιες κυπριακές τράπεζες να χρειασθούν κρατική ενίσχυση σαν αποτέλεσμα της έκθεσης τους στην προβληματική οικονομία της Ελλάδας.

Τι σημαίνει με απλά λόγια για την οικονομία η πιο πάνω υποβάθμιση; Σημαίνει αύξηση κόστους δανεισμού τόσο του κράτους όσο και του τραπεζικού συστήματος.


Τι σημαίνει η πιο πάνω αύξηση του κόστους δανεισμού για τον απλό πολίτη και κυρίως για κάποιο που χρωστά στις τράπεζες; Σημαίνει αύξηση του επιτοκίου δανεισμού και κατ’ επέκταση αύξηση της δόσης του δανείου του. Σημαίνει επίσης τροχοπέδη ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Για όσους δεν γνωρίζετε, θα πρέπει να σας πω ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας ανάγονται από καταβολής Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν είναι σημερινά.

Ο Μακάριος και ιδιαίτερα ο Σπύρος Κυπριανού δημιούργησαν αυτόν τον τεράστιο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον οποίο αντλούσαν την εκλογική τους δύναμη. Οι μεταγενέστερες κυβερνήσεις αντί να πάρουν μέτρα για να περιορισθεί ο αριθμός τους και τα υπερπρονόμια τους, εξακολουθούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Πως να μην νοιώθει βλάκας και θύμα αυτός που δουλεύει σαν σκλάβος στον ιδιωτικό τομέα και παίρνει περίπου τα μισά από αυτά που παίρνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου και ημικρατικού τομέα; Η παραγωγικότητα του δημόσιου υπαλλήλου, αν και είναι σαφέστατα μικρότερη εκείνης του ιδιωτικού, δεν αισθάνεται την ανάγκη η την πίεση να την αυξήσει γιατί νοιώθει ότι όπως και να φερθεί, θα βρεθεί ο πολιτικός του να τον προστατεύσει η  και να τον προαγάγει.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φίλου μου καθηγητή μαθηματικού στην Ελλάδα ο οποίος μετά από 32 χρόνια στο δημόσιο σχολείο αμείβεται με μόλις €1650.00 μηνιαίως, σε σύγκριση με επίσης φίλο μου καθηγητή στην Κύπρο με υπηρεσία 24 χρόνια, ο οποίος αμείβεται με €4380.00. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα με τέτοιους μισθούς έχει ήδη χρεοκοπήσει. Εμείς τι νομίζετε ότι θα πάθουμε;



Η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία σαν αποτέλεσμα της κατάστασης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι τεράστια και ίσως μη επιλύσημη, όσο το άχρηστο πολιτικό σύσημα που έχουμε παραμένει αδρανές φοβούμενο το πολιτικό κόστος



Πώς να δεχθούμε μείωση των απολαβών μας, είπε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΑΣΗΔΥ αφού οι βουλευτές μας με την αφυπηρέτηση τους παίρνουν εφάπαξ €210.000.00 και μηνιαία σύνταξη €3800.00, και όταν επίσης οι πολιτικοί μας διαγράφουν τεράστια ποσά οφειλόμενων φόρων από φίλους τους επιχειρηματίες; Αυτόν που δεν είπε ο κύριος ΠΑΣΥΔΥ είναι, το τι ποσό επιστρέφεται στους πολιτικούς και τα κόμματα τους υπό μορφή μίζας από αυτά τα ποσά. Σ


Τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ συνεχώς τονίζουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποτύχει στα πάντα και κυρίως στα θέματα της οικονομίας. Δεν διαφωνεί πιστεύω κανείς σε αυτήν την διαπίστωση. Από την άλλη όμως ο κυπριακός δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ και κυρίως οι κυβερνήσεις Κληρίδη και Παπαδόπουλου συνετέλεσαν στη δημιουργία και συγκάλυψη του μεγαλύτερου ανά τη υφήλιο, τηρουμένων των μεγεθών, χρηματιστηριακού εγκλήματος. Ούτε μπορεί να ξεχάσει ο κυπριακός λαός, ότι για να έρθει στη εξουσία ο αποτυχημένος, ανεπαρκέστατος και δογματικός Χριστόφιας την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ηγεσίες των ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.



Τώρα καταλαμβάνετε αγαπητοί μου γιατί τόσα χρόνια ασκώ τόσο σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα. Ξυπνάτε επιτέλους, η πολιτική βλακεία είναι προέκταση της δικής μας πολιτικής ανωριμότητας. Όσο ανεχόμαστε την πολιτική ηλιθιότητα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε όλα τα επίπεδα τόσο τα προβλήματα μας θα αυξάνονται και θα καταστρέφεται ο τόπος. του Όμηρου Αλεξάνδρου
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top