Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κύπρου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο, χωρίς εκκρεμή ζητήματα και με βάση την ιστορική εγγύτητα και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Τσβέτκοβιτς, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου για την συνεπή υποστήριξη του στην πορεία της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την αποφασιστική του αντίθεση στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας, που μονομερώς κήρυξε το Κοσσυφοπέδιο. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κύπρος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα συνεχίσει την υποστήριξή αυτή, υποστηρίζοντας αυτά τα θέματα εντός της ΕΕ και στη διεθνή σκηνή. Από τη μεριά της η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κύπρου, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι ολοφάνερη η προσμονή των Σέρβων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, να σημάνει η χρονιά αυτή την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης τους, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης του θέματος με την όποια μορφή αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.
Από την πλευρά της η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και η έκδοσή του στο Δικαστήριο της Χάγης θα συμβάλει σημαντικά στη διαδικασία συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Ελπίζει δε ότι δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια στο δρόμο της Σερβίας προς την ΕΕ ή λόγοι αναβολής της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Επιπλέον δήλωσε ότι η Κύπρος δεν αναγνωρίζει, ούτε θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η οποία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας αμοιβαίας συμφωνίας, που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και η οποία θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης είπε ότι ο κυπριακός λαός είναι ευγνώμων προς τη Σερβία για τη συνεχή υποστήριξή της στην επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η θετική συμβολή της Σερβίας εκφράζεται με πρακτικό τρόπο μέσω της συμμετοχής στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Τέλος μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Σερβίας και Κύπρου έχει υπογραφεί για τη συνεργασία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Σερβία και Κύπρος βλέπουν ότι είναι στενά δεμένοι με το ίδιο κοινό πρόβλημα. Οι διαφορετικές εκφάνσεις των στρατών κατοχής διαφοροποιούν βέβαια αρκετά την στρατηγική κατάσταση, ενώ γεωπολιτικά και οι δύο επηρεάζουν αναμφισβήτητα τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Μια εκπεφρασμένη συμμαχία μεταξύ τους, που εν δυνάμει θα επηρεάσει και την θέση της Ελλάδας, Βουλγαρίας και άλλων, δίνει σαφές μήνυμα ότι το δεύτερο μισό του 2012, θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα περίοδο, χαμένη ίσως γι αυτούς που μεθοδεύουν λύσεις ανιστόρητες και για τις δύο περιπτώσεις. Η προεδρία της Κύπρου που τόσο ανησυχεί ορισμένους και απ ότι φαίνεται με άρμα την Τουρκία προσπαθούν να την επηρεάσουν ή και αν μπορούν να την ακυρώσουν ώστε να παρέλθει ανώδυνα, δείχνει πόσο σοβαρά πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η σοβαρότητα του θέματος επαληθεύεται και από τις πρόσφατες ανησυχίες του τούρκου ηγεμόνα, που φαίνεται να έχει χάσει την ψυχραιμία του δηλώνοντας ότι «εάν η Κύπρος – (ελληνοκυπριακή διοίκηση), όπως είπε - αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση του Κυπριακού, οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ θα παγώσουν εξ ολοκλήρου. Μην περιμένει κανείς ότι θα καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους ελληνοκύπριους».
Από την άλλη πλευρά είναι μια μεγάλη ευκαιρία πρωτίστως για Ελλάδα και Κύπρο και δευτερευόντως για Σερβία και άλλους, να αναλάβουν διπλωματικές κινήσεις εκμεταλλευόμενοι την σημαντική συγκυρία. Ελπίζουμε οι καθησυχαστικές δηλώσεις από Έλληνες αξιωματούχους για ‘’κούφια λόγια’’ σε ότι αφορά τις απειλές Ερντογάν, να είναι μόνο για λόγους αντιπερισπασμού. Τα σχέδια ήδη θα πρέπει να καταστρώνονται, διαφορετικά θα είμαστε ιστορικά αδικαιολόγητοι και θα έχουμε υποστεί διπλωματική ήττα αν δεν πετύχουμε άμεσα ή μέσω συναλλαγής σημαντικά οφέλη.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου