GuidePedia

0

Η χθεσινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, επιβεβαιώνει την κακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια, την οποία στηλιτεύσαμε επανειλλημμένα, πλάι στα γνωστά της ανεπαρκέστατης διαχείρισης του κυπριακού. Πληθαίνουν πιά οι ενδείξεις πως η Κύπρος θα είναι η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης, που θα χρειαστεί στις αρχές του 2012 μηχανισμό στήριξης. Είναι ενδεικτικά τα όσα γράφουν οι ''Financial Times'', κρούοντας τα καμπανάκια του κινδύνου.
Στην ανακοίνωσή της, που μετέτρεψε τα κυπριακά κρατικά ομόλογα από Α2 σε Βαα1, η Moody’s επεσήμανε την αρνητική οικονομική επίπτωση της πρόσφατης μεγάλης έκρηξης που έπληξε την κύρια μονάδα παραγωγής ενέργειας της νήσου, καθώς και το συνεχώς αυξανόμενο «διαιρετικό» πολιτικό κλίμα, που είναι αποτέλεσμα της έκρηξης, και που ήδη έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις υπουργών, και που  διέκοψε την προαναγγελθείσα επιβολή μέτρων λιτότητας.
Παράλληλα, η Moody’s επισημαίνει τα ανοίγματα των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας μετά τη πρόσφατη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, η οποία πιέζει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να τα ανταλλάξουν με άλλα μικρότερης αξίας.
Με βάση τα πρόσφατα τεστ κόπωσης των τραπεζών που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, οι τράπεζες της μεγαλονήσου είχαν στα χέρια τους τα περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Τράπεζα της Κύπρου έχει €2.4 δισ ελληνικού χρέους, και η Marfin €3.4 δισ.
Με την ανακοίνωση της υποβάθμισης, το κόστος δανεισμού της Κύπρου εκτοξεύτηκε. Τα σπρεντ των πενταετών ομολόγων που ωριμάζουν  το 2016 έφτασαν το 10.8%, με τιμή τους τα 79 σεντς στο ευρώ. Στα δεκαετή ομόλογα, τα σπρεντς έφτασαν το 10.3%.
Όλα αυτά θυμίζουν καταπληκτικά την πορεία προς το γκρεμό της Αθήνας, λίγους μόνο μήνες πριν. Η κυβέρνηση στη Λευκωσία μάλλον δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ την ίδια ώρα οι επικεφαλής της δεν έχουν κατανοήσει πως διοικούν κράτος, και όχι πιά το κόμμα τους. Και αυτή η παθογένεια εξηγεί πολλά....

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top