GuidePedia

0
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση για το γιωτ που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, καθώς είχε αποπλεύσει από την Ελλάδα και στο πλήρωμά του συμπεριλαμβανόταν κι ένας Έλληνας υπήκοος. Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Αθήνα, 19 Ιουλίου 2011
Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους “Dignite”, σημαίας Γαλλίας. Το εν λόγω σκάφος είχε λάβει άδεια από τις λιμενικές αρχές του Καστελορίζου να αποπλεύσει με προορισμό την Αλεξάνδρεια, αλλά εν πλω μετέβαλε την πορεία του με κατεύθυνση τη Γάζα.
Μεταξύ των επιβαινόντων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος επιβιβάσθηκε παράτυπα στο σκάφος, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι δε διαθέτει κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε αποθαρρύνει, με ανακοίνωσή του από 22 Ιουνίου, τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στο εν λόγω εγχείρημα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το Ισραήλ έχει ζητηθεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό του.

Οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού Ναυτικού παρενέβησαν τελικά και κατέλαβαν το πλοίο «Dignite – Al Karama» των 17 ακτιβιστών που επιχειρούσε να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο κατευθύνεται πλέον στον λιμένα του Ασντόντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση εκπροσώπου των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ευτυχώς, τα πάντα εξελίχθηκαν καλά και δεν υπήρξαν «παρατράγουδα» και υπερβολική βία, κάτι που φαίνεται και από σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό κόμβο του «Al Jazeera» του οποίου δημοσιογράφος επιβαίνει στο σκάφος.
Η επιβίβαση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε αφού πρώτα διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις – εκκλήσεις προς το σκάφος να αλλάξει πορεία και να μην επιχειρήσει να «σπάσει» το ναυτικό αποκλεισμό.
Τη διαταγή για την κατάληψη του σκάφους έδωσε ο ίδιος ο αρχηγός των ισραηλινών δυνάμεων, στρατηγός Μπένι Γκανζ. Είχε προηγηθεί συζήτηση – διαπραγμάτευση των ακτιβιστών με τους επικεφαλής της δύναμης που βρισκόταν στην περιοχή (τρία πολεμικά σκάφη), ενώ κάθε είδους επικοινωνία ήταν αδύνατη προφανώς λόγω ισχυρών ηλεκτρονικών παρεμβολών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top