GuidePedia

0

Αναχώρηση του στολίσκου στις 25 Ιουνίου
Στο νέο διεθνή στολίσκο που πρόκειται να αναχωρήσει για τη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, αψηφώντας μάλιστα τις ισραηλινές απειλές, δεν θα συμμετάσχει το τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, στο οποίο είχαν επιτεθεί επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης.Το «Μαβί Μαρμαρά δυστυχώς υπέστη τόσο μεγάλες ζημιές που δεν μπορούσε να είναι έγκαιρα έτοιμο», δήλωσε ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επικεφαλής της IHH, μιας τουρκικής ισλαμιστικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, εδώ και μέρες η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί πιέσεις για τη μη συμμετοχή του τουρκικού πλοίου.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ επιδεινώθηκαν, όταν οι Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν εννιά Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά, το μεγαλύτερο από τα έξι σκάφη που έπλεαν σε διεθνή ύδατα με κατεύθυνση τον παλαιστινιακό θύλακα το 2010. Το Ισραήλ δεν έχει ικανοποιήσει την αξίωση της κυβέρνησης της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη για την επιχείρηση και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων από τα πυρά των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων.

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι δέκα πλοία θα αναχωρήσουν για τη Γάζα από λιμάνια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, την 25η Ιουνίου.

Οι ακτιβιστές είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι περίπου 1.500 άνθρωποι από περίπου 100 χώρες θα συμμετάσχουν στο στολίσκο, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και κατασκευαστικά υλικά στη Γάζα.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι θα εμποδίσει το νέο στολίσκο, ενώ η Τουρκία έχει διατυπώσει τη θέση πως δεν μπορεί να σταματήσει ειρηνικούς διαδηλωτές που προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό 2 εκατ. παλαιστίνιων στη Γάζα, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες αν επαναληφθούν τα αιματηρά γεγονότα του 2010.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να αποθαρρύνουν τους ακτιβιστές οι οποίοι σχεδιάζουν συμμετέχουν ή να υποστηρίξουν το νέο στολίσκο. Παράλληλα, αυτό το μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες του ανοίγματος του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα από την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει την αποστολή ενός νέου στολίσκου στην Λωρίδα της Γάζας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top