GuidePedia

0

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τη διαφάνεια η οποία έχει γίνει ιδιαιτέρως… της μόδας. Το πρόβλημα είναι ότι έσπευσαν οι πάντες να προσαρμοστούν χωρίς όμως να συνυπολογιστεί ότι είτε μας αρέσει είτε όχι, υπάρχουν τομείς όπου οι υπολογισμοί είναι πολύ περισσότερο πολύπλοκοι και καλό θα ήταν ορισμένοι κυβερνητικοί να βάζουν πρώτα το μυαλό τους να δουλέψει και να μην σπεύδουν να παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς να έχουν εξετάσει ένα ζήτημα στην κάθε του λεπτομέρεια.
Η κατάσταση που θα περιγραφεί παρακάτω θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως από τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, ο οποίος θα αντιληφθεί ότι το θέμα χρήζει προσεκτικής επανεξέτασης καθότι έχει καταντήσει αηδία ο φθηνός λαϊκισμός που επικρατεί με την ανακοίνωση των ονομάτων όσων επισκέπτονται το υπουργείο εκπροσωπώντας κάποια εταιρία, καθώς επίσης και του σκοπού της επίσκεψής τους, πάντα με το πρόσχημα της διαφάνειας. Και εξηγούμαστε:
Τις σοβαρότατες ενστάσεις τις ακούσαμε μέχρι στιγμής από στελέχη μίας ευρωπαϊκής και μίας αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας. Το ελάχιστο που ζητούν, όπως προέκυψε από συζήτηση που ανοίχτηκε με αφορμή τις ανάγκες του ρεπορτάζ, είναι το υπουργείο να αφήνει λίγο χρόνο (μερικές ημέρες) μέχρι την αποχώρηση από την Ελλάδα των ξένων στελεχών των εταιριών και μετά να προβαίνουν σε ανακοινώσεις. Κι όλα αυτά για την προσωπική τους ασφάλεια! Γιατί δεν το ζητούν οι ίδιοι; Για τον πολύ απλό λόγο ότι φοβούνται πως δεν πρόκειται να κάνουν τη δουλειά τους στο υπουργείο εάν διαμαρτυρηθούν επισήμως, μέσω κάποιας επιστολής!
Έστω όμως ότι αυτό υλοποιείται. Τους Έλληνες εκπροσώπους των εταιριών αυτών ποιος θα τους προστατεύσει; Ουδείς αντιλαμβάνεται ότι ανακοινώνοντας τα ονόματα τους θέτεις την ασφάλειά τους σε κίνδυνο; Και πριν βιαστούν να αναφωνήσουν κάποιοι «τι μας λέει αυτός, υποστηρίζει τους ‘οπλέμπορους’, τι φοβούνται αν δεν κάνουν κάτι παράνομο;», να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι ακριβώς φοβούνται:
Φοβούνται τη νοοτροπία που έχουν εμφυσήσει διάφοροι λαϊκιστές πολιτικοί και περιγράφουν με τον απαξιωτικό ορισμό «οπλέμποροι» όλους όσοι με κάποιον τρόπο συνεργάζονται με εταιρίες που προωθούν αμυντικά προϊόντα, που δε αποτελούν κάτι άλλο παρά έναν ακόμη εμπορικό κλάδο! Και σε τελική ανάλυση γιατί γίνεται αυτό; Διότι για μια ακόμη φορά δεν λαμβάνονται μέτρα ουσίας, αλλά μέτρα για το θεαθήναι, μέτρα που δίνουν «ισχυρά» επιχειρήματα για τα τηλεοπτικά παράθυρα!
Διότι καλά κάνουμε και καταδικάζουμε τη Ferrostaal για παράδειγμα για τις μίζες στα υποβρύχια, ποιος αμφιβάλλει όμως ότι βρήκαν και τα έκαναν; ΔΕΝ έφτιαξαν οι Γερμανοί τη διαφθορά στην Ελλάδα, τη βρήκαν και τη χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους εμπορικούς τους σκοπούς! Για να μην κοροϊδευόμαστε δηλαδή μεταξύ μας! Την ίδια διαφθορά βρήκαν και Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι… και Αμερικανοί (τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας που αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ» από τα WikiLeaks είναι χαρακτηριστικά) και απλά κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι θα έβλαπταν το εθνικό τους συμφέρον εάν έκαναν τον… Δον Κιχώτη πιστεύοντας ότι θα κηρύξουν εντιμότητα και διαφάνεια στην Ελλάδα και ταυτόχρονα οι… συνεπαρμένοι συνομιλητές τους θα τους έδιναν και την προμήθεια.
Για ποιο λόγο πρέπει να ανακοινώνεται κύριε υπουργέ ότι μία εταιρία του εξωτερικού που επιθυμεί να προωθήσει κάποιο προϊόν στην ελληνική αγορά εκπροσωπείται από συγκεκριμένα άτομα; Εάν έτσι μόνο διαφυλάσσεται η νομιμότητα των διαδικασιών, τι να υποθέσουμε για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς όπου δεν ισχύει το μέτρο;
Όπως και να έχει, η δημοσιοποίηση ονομάτων Ελλήνων πολιτών καθώς και της δραστηριότητας τους ενδεχομένως και να εμπίπτει των ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, κάτι που άπτεται στις αρμοδιότητες της σχετικής Ανεξάρτητης Αρχής. Πάντως, η δημοσιοποίηση ονομάτων δίνει την δυνατότητα σε τρίτους (έλληνες ιδιώτες, αλλά και υπηρεσίες της αλλοδαπής) να στοχοποιήσουν τους όποιους αντιπροσώπους ή εκπρόσωπους ξένων εταιρειών αμυντικών συστημάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των πληροφοριών που αυτοί κατέχουν. Διότι, τίθεται και τέτοιο ζήτημα.
Όταν για παράδειγμα ανακοινώνεις ότι «εκπρόσωποι της εταιρείας Χ επισκέφθηκαν τον Ψ Κλάδο των Ενόπλων δυνάμεων για να παρουσιάσουν λύσεις για την υποστήριξη των σε υπηρεσία συστημάτων Ζ», βοηθάς ουσιαστικά την ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, και εάν κάποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό αμέσως, οποιαδήποτε άλλη εξήγηση είναι περιττή.
Το αυτό ισχύει και για ανακοινώσεις του τύπου «εκπρόσωποι της εταιρείας Χ επισκέφθηκαν τον Ψ Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων για να παρουσιάσουν το νέο σύστημα τους Ζ και τις εφαρμογές του», όπου ο οποιοσδήποτε δύναται να παρακολουθεί εύκολα και ανεμπόδιστα, ποια συστήματα και τεχνολογίες ενδιαφέρουν τις Ελληνικές ΕΔ, σε ποια συχνότητα παρουσιάζονται αυτά, άρα να εκτιμήσει το μέγεθος του ενδιαφέροντος κτλ.
Τα παραπάνω δεν είναι παρά λίγα από τα επιχειρήματα που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, αλλά ακόμα και εάν κάποιος δεν έχει πειστεί, το γεγονός ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, αντιθέτως μάλιστα, οι όποιες επισκέψεις σε υπουργεία Άμυνας και Επιτελεία αποτελούν ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης.
Μήπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος αγνοεί κάτι που γνωρίζουμε εμείς οι παντογνώστες;
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top