Εμφανής είναι πλέον η ανησυχία στην τουρκική ηγεσία για τις εξελίξεις αφού η κρίση στις σχέσεις με τους Κούρδους κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα και απειλεί την εικόνα του κράτους – μοντέλο του ισλαμικού κόσμου που καλλιεργούν με τόση προσπάθεια επί χρόνια οι Τούρκοι.
Όπως έγινε γνωστό, ο τουρκικός Στρατός ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους τρεις επόμενους μήνες στη συνοριακή περιοχή Τουρκίας – Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντιγιάρμπακιρ που κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από Κούρδους, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη δράση των ενόπλων μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο. Ο PKK, πιστεύουν οι Τούρκοι, χρησιμοποιεί την περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ ως βάση.
Πλέον, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, μια κατάσταση που θεωρείται βέβαιο ότι θα «εκνευρίσει» τον πληθυσμό και θα τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πλάτη στον Ερντογάν, τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές όπως είχαν πράξει στο παρελθόν. Η κουρδική ψήφος είναι αυτή που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να αποσπάσει την πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο που θα τον καθιστούσε κυριολεκτικά παντοδύναμο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Το τελευταίο διάστημα κλιμάκωση παρατηρείται και στη στάση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ απέναντι στην Τουρκία. Βουλευτές της περιοχής, αλλά και μέλη του Κοινοβουλίου προερχόμενοι από άλλες περιοχές του Ιράκ έχουν ενοχληθεί σφόδρα με τη στάση της Άγκυρας, την εκτόξευση πυρών πυροβολικού εντός της κυρίαρχης ιρακινής επικράτειας και τις εισβολές μονάδων του τουρκικού Στρατού με το πρόσχημα της καταδίωξης Κούρδων μαχητών, μια πρακτική που βασίζεται σε συμφωνία Τούρκων-Ιρακινών από τη δεκαετία του 1980. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πλέον εξαιρετικά τεταμένη και έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στη μεθόριο με τη Συρία, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ της αστάθειας που προβληματίζει έντονα την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο κυριαρχεί η αναταραχή, οι επενδυτές διεθνώς αρχίζουν να βλέπουν με καχυποψία τις αναδυόμενες αγορές, πόσο μάλλον την Τουρκία που εμφανίζεται ασταθής σε πολλαπλά επίπεδα παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας της.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου