Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ-ΡΟΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ-ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΣΥΡΙΑ(?).
Η αλλαγή των σχεδιασμών των επικυρίαρχων όταν κρίνεται απαραίτητη δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε υπόκειται σε ενδοιασμούς και συναισθηματισμούς. Έτσι, ενώ στην συνάντηση των G8 πριν ένα μήνα στις 27 Μαΐου στην Γαλλία, ο Ομπάμα και ο Μεντβέντεφ είχαν συμφωνήσει στην παραμονή του Άσσαντ στην εξουσία και στην απομάκρυνση με κάθε τρόπο του Καντάφι από την Λιβύη, τώρα φαίνεται ότι τα δεδομένα αλλάζουν.
Η κατάσταση στην Συρία γίνεται σε πολλά μέρη ανεξέλεγκτη, η εξέγερση δεν αναχαιτίζεται παρά την μεγάλη χρησιμοποίηση του Συριακού στρατού. Και για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και οι επερχόμενες εξελίξεις στην Συρία κρίνεται απαραίτητη η αυξημένη αρμοδιότητα και ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την καλυτέρευση των σχέσεων της με το Ισραήλ, που είναι ο έτερος σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας στην περιοχή.
Έτσι μετά από ένα χρόνο εκρηκτικών σχέσεων και συμπεριφορών, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του στολίσκου της ελευθερίας και τους θανάτους στο πλοίο Μάβι Μαρμαρά, η Τουρκία και το Ισραήλ αποφάσισαν να «μαλακώσουν» και για τα κοινά τους συμφέροντα να βελτιώσουν τις σχέσεις των και μάλιστα στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα των πληροφοριών. Η ιδέα κυοφορήθηκε στο μυαλό του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα. Βλέπετε το Ισραήλ επιθυμεί ακόμη την στρατηγική συμμαχία και φιλία με την Τουρκία, παρά την επιδείνωση των σχέσεών τους το τελευταίο διάστημα. Ακόμη η Τουρκία παραμένει ο κύριος στρατηγικός πυλώνας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου (ένας από τους πέντε παγκοσμίως) για την αμερικανική πολιτική και παρά τις συνεχείς παρασπονδίες στην διεθνή πολιτική σκηνή, που έφερε τις ΗΠΑ σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Και όλα τα παραπάνω δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έτσι με την σύμφωνη γνώμη Ομπάμα και Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ερντογάν την Τρίτη 21 Ιουνίου και τον ενημέρωσε για τις επικείμενες εξελίξεις στην Συρία και την αναμενόμενη κατάρρευση του Συριακού καθεστώτος, όπου η Τουρκία θα αναλάβει ρόλο πρωτεύοντα και ρυθμιστή των μελλοντικών εξελίξεων. Ακόμη ο Ομπάμα έδωσε σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις του Παλαιστινιακού, διακαής επιθυμία του Ερντογάν καθώς επίσης και την πρωτοβουλία για επαφές με την Χαμάς και να την πείσει να συμμετάσχει επί τέλους στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Μετά από αυτή την συνομιλία ο Υπουργός στρατηγικών υποθέσεων του Ισραήλ ο Μοσιέ Γιαλόν επισκέφτηκε μυστικά την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον διοικητή της ΜΙΤ Φιντάν Χακάν και συζήτησαν πολλά και άκρως εμπιστευτικά, που ουδείς γνωρίζει. Εδώ εμείς θα πρέπει να ανησυχούμε και να διερωτόμαστε αν η στρατηγική συμφωνία Ελλάδος και Ισραήλ υποβαθμίζεται.
Έτσι οι εξελίξεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των παραπάνω ηγετών είναι ότι το καθεστώς Άσσαντ στη Συρία πνέει τα λοίσθια, παρά την διεθνή ανοχή μέχρι τώρα στη χρησιμοποίηση του Στρατού με σκληρό και εγκληματικό τρόπο κατά του Συριακού λαού. Η πτώση του Άσσαντ με τις σημερινές εξελίξεις αναμένεται τους προσεχείς 4-6 μήνες από τώρα. Για την επιτάχυνση των εξελίξεων αποφασίστηκε από τις ΗΠΑ και την Δύση αφενός η επιβολή κυρώσεων, αφετέρου (να ο ρόλος της Τουρκίας) η επίδειξη , απειλή και ίσως χρήση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, δηλαδή πολύ πιθανόν μια πολεμική, μικρής έως μεσαίας κλίμακας, επιχείρηση της Τουρκίας με την Συρία. Την προοπτική αυτή ανέφερε και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον. Βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι εύκολη, παρά την συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας έναντι της Συρίας, καθόσον πίσω από την Συρία ευρίσκεται το Ιράν, που δεν θα παραμείνει αδιάφορο και αμέτοχο των εξελίξεων, καθώς ακόμη και στον Λίβανο η οργάνωση Χεζμπολάχ, που θα βρει την ευκαιρία να προσβάλει με πυραύλους (και όχι μόνο) το Ισραήλ. Εδώ έρχεται ο ρόλος ΗΠΑ και Ισραήλ και η κατάσταση περιπλέκεται.
Η κατάσταση στα σύνορα των δύο χωρών είναι πλέον έκρυθμη, με συνεχή αύξηση Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Την 25η Ιουνίου η Τουρκία ιδρύει ένα νέο στρατόπεδο υποδοχής των 12000 – 15000 νέων προσφύγων στην περιοχή Απαντίν της Τουρκίας 10 ΚΜ από τα σύνορα με την Συρία, ακριβώς απέναντι από την Ζώνη ευθύνης της 4ης Συριακής Μεραρχίας , όπου διοικητής είναι ο στρατηγός Μαχέρ Άσσαντ, αδελφός του Σύρου προέδρου. Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο και έχει την βαρύνουσα σημασία του. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή και η πιθανότητα ανάφλεξης είναι πολύ πιθανή, άρα η συνεργασία Τουρκίας – ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρείται επιβεβλημένη. Όπως φαίνεται ο πάγος μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αρχίζει να λιώνει, δυστυχώς για μας και αυτό φαίνεται και από ένα άλλο σημαντικό γεγονός. Η Τουρκία αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες να μην συμμετάσχει εν τέλει στην νέα επιχείρηση ¨Στολίσκος της Ελευθερίας 2011¨ (Flotilla 2011), ούτε να παραχωρήσει το πλοίο-σύμβολο Mavi Marmara στην επιχείρηση, ούτε να επιτρέψει τον απόπλου οιουδήποτε πλοίου από τουρκικό λιμάνι, ούτε να συμμετάσχει (φανερά τουλάχιστον) η Τουρκική οργάνωση ΙΗΗ στην εν λόγω επιχείρηση. Και αυτά για όσους θυμούνται τα περσινά γεγονότα η στάση αυτή της Τουρκίας είναι εκπληκτική και με στροφή 180 μοιρών. Και ο στολίσκος ξεκινάει σε λίγο για την Γάζα, με συμμετοχή Ελληνική και αναμένονται δραματικές εξελίξεις, αλλά δεν είναι εδώ το θέμα μας. Ήδη ο Ερντογάν άρχισε να κινείται για το Παλαιστινιακό και κάλεσε πρόσφατα στην Άγκυρα ταυτόχρονα, τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ, τον Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς τον Μεσάλα, πλην όμως οι δύο ηγέτες των Παλαιστινίων δεν θέλησαν να συναντηθούν μαζί, χωρίς να αποκλείουν την προοπτική αυτή στο μέλλον. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου ηγετικού ρόλου της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό ζήτημα, με τις ευλογίες Αμερικανών και Ισραηλινών.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν και αναδεικνύουν τον νέο ηγετικό και καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθιστώντας την Τουρκία την μεγάλη ηγετική δύναμη στην περιοχή, που έχει ρόλο και δη καθοριστικό των επερχομένων δραματικών εξελίξεων. Και φυσικά όλα αυτά και ιδιαίτερα η επαναπροσέγγιση της με το Ισραήλ εκτιμούμε ότι αν δεν ζημιώνουν, τουλάχιστον μειώνουν αρκετά την Ελληνο-Ισραηλινή προσέγγιση και στρατηγική συμμαχία, που κατά την άποψή μας θα βοηθούσε την Ελλάδα σε πολλά ζητήματα και θέματα, όπως οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά, πληροφοριών και φυσικά σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. Έτσι λοιπόν αναμένουμε στο άμεσο μέλλον την περαιτέρω ενίσχυση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων σε πολλούς τομείς, τον σημαντικό και ενδεχομένως καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας στο Παλαιστινιακό, με ιδιαίτερη έμφαση την επαναπροσέγγιση Χαμάς και Φατάχ και τέλος το πιο ανησυχητικό μια ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση Τουρκίας και Συρίας, με λίαν πιαθνή συμμετοχή Ιράν και Χεζμπολάχ, με απώτερο σκοπό την εκδίωξη του Προέδρου Άσσαντ και την επιρροή στις επερχόμενες εξελίξεις στην Συρία. Και όλα αυτά, μην το ξεχνάμε, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, που θεωρούν τους γείτονες μας τον πιο σημαντικό σύμμαχο μετά το Ισραήλ, για την εφαρμογή της εξωτερικής των πολιτικής στην Μέση Ανατολή.
www.drougos.gr
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου