GuidePedia

0
photo

Το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ προς τη Βόρειο Κύπρο αποσκοπεί στο να βοηθήσει τη διαδικασία επανασύνδεσης, ωστόσο οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η βοήθεια από μόνη της δεν θα λύσει το αδιέξοδο.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας κλονίστηκαν εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος. [Reuters]
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 26,5 εκατ. ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα τη Δευτέρα (27 Ιουνίου), με στόχο να προάγει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στις δύο πλευρές της διχοτομημένης νήσου. Οι αποδέκτες της νέας χρηματοδότησης θα είναι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, ΜΜΕ, αγρότες, σχολεία και χωριά.
Σε ανακοίνωση τύπου, ο ευρωπαίος επίτροπος για τη διεύρυνση και αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, Στέφαν Φούλε, υπογράμμισε τη σημασία των δραστηριοτήτων της Επιτροπής ενόψει των συνεχιζόμενων συνομιλιών επανασύνδεσης.
"Αυτά τα 26,5 εκατ. ευρώ δείχνουν τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό", δήλωσε.
Ωστόσο, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας να έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας του κυπριακού και με την ειρηνευτική διαδικασία να αργεί να αποδώσει καρπούς, η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής βοήθειας εγείρει ερωτήματα.
Κατά τον Χιου Πόουπ, διευθυντή του προγράμματος Τουρκίας-Κύπρου του Ομίλου Διεθνών Κρίσεων, η τελευταία δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας καθησυχάζει τις ελπίδες των τουρκοκυπρίων ότι μια μέρα θα ενταχθούν στην ΕΕ και τους προετοιμάζει για την ένταξη αυτή.
"Είναι προφανώς συνέχεια προηγούμενων δεσμεύσεων και από μόνη της δεν μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες", δήλωσε στους SETimes.
Το 2004, η ΕΕ δεσμεύτηκε να παράσχει βοήθεια ύψους 259 εκατ. ευρώ προς τους τουρκοκυπρίους. Μέχρι τα τέλη του 2010, είχε δαπανηθεί το 40% (110 εκατ. ευρώ). Πριν την τελευταία δόση, μόνο 1,5 εκατ. ευρώ είχαν εγκριθεί για εφέτος.
"Η οικονομική αυτή υποστήριξη σημαίνει συνέχιση της δέσμευσης της ΕΕ η οποία αναλήφθηκε μετά το δημοψήφισμα του 2004 για τη χορήγηση 259 εκατ. ευρώ εν είδη βοηθείας προς τη Βόρειο Κύπρο, για βελτίωση των υποδομών και της δυνατότητας μεγαλύτερων ξένων επενδύσεων", λέει ο Ερντέμ Αϊντίν, ερευνητής του τουρκικού ιδρύματος οικονομικών και κοινωνικών μελετών (TESEV).
Ο Ατά Ατούν, καθηγητής του πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή της Λευκωσίας, πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση συνεισέφερε ελάχιστα στην ειρήνη, στο νησί.
"Η ΕΕ έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της στα μάτια των τουρκοκυπρίων εξαιτίας της απόφασης που πήρε μετά το Σχέδιο Ανάν, το 2004, ιδιαίτερα τη μη υλοποίηση του Κανονισμού Πράσινης Γραμμής εδώ και επτά έτη λόγω των ελληνικών αντιδράσεων καθώς και τον Κανονισμό για Απευθείας Συναλλαγές", είπε ο Ατούν.
Η δυσπιστία για την ΕΕ αναιρεί τις θετικές επιπτώσεις που δημιούργησε η χρηματοδότηση, που ούτως ή άλλως είναι χαμηλή σε σχέση με τη χρηματοοικονομική συμβολή της Τουρκίας", είπε ο Ατούν, ο οποίος επέκρινε επίσης την ΕΕ ότι βοηθά ορισμένους ΜΚΟ ενώ εξαιρεί πολλούς άλλους.

"Η χρηματοδότηση αυτή δεν καλύπτει ολόκληρη την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά μόνο τους τουρκοκυπρίους που ήταν πολίτες της Κύπρου προ του 1974 και τις ΜΚΟ που ιδρύθηκαν από αυτούς, κάτι που προσβάλλει την τουρκική κοινότητα", εξήγησε ο Ατούν στους SETimes.
"Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοηθείας έχει δαπανηθεί σε μισθούς και ενοίκια για τους γραφειοκράτες της ΕΕ", πρόσθεσε.
Ο Αϊντίν έχει αντίθετη άποψη, επισημαίνοντας ότι το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ είχε εγκριθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ, βάσει του οποίου τουρκοκύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στην ΕΕ.
"Η προσωπική μας εμπειρία είναι ότι διάφορες ΜΚΟ, διαφόρων τάσεων, ωφελούνται από τη χρηματοδότηση αυτή", δήλωσε στους SETimes.
 Της Μενεξέ Τοκιάι για τους Southeast European Times
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top