GuidePedia

0
Φήμες θέλουν ως επόμενο στόχο του Ερντογάν την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη θέση του Αμπντουλάx Γκιουλ
Φήμες θέλουν ως επόμενο στόχο του Ερντογάν την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη θέση του Αμπντουλάx Γκιουλ


Το μεγάλο στοίχημα των εκλογών για τον Ερντογάν είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είναι κληροδότημα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και αποτελεί μόνιμο αγκάθι στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς ενισχύει τον ρόλο του στρατού και περιορίζει τις κοινωνικές και θρησκευτικές ελευθερίες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αποφύγει να διευκρινίσει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η αναθεώρηση, παραπέμποντας στο άμεσο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Το μόνο που έχει ανακοινώσει είναι ότι θα εξεταστεί το αμφιλεγόμενο άρθρο 35 περί ενόπλων δυνάμεων, που ουσιαστικά επιτρέπει στον στρατό να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και να κάνει πραξικοπήματα.
Εφόσον υλοποιήσει αυτή του την υπόσχεση, ο Ερντογάν θα καταφέρει το καθοριστικό πλήγμα στο στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, με το οποίο βρίσκεται σε συνεχή κόντρα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ολοι οι αναλυτές εντός και εκτός Τουρκίας συμφωνούν ότι το Σύνταγμα χρειάζεται τροποποιήσεις επί το δημοκρατικότερον και με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, ενώ οι μειονότητες υποστηρίζουν τη θέσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών. Για τους επικριτές του Ερντογάν, ο μεγαλύτερος φόβος -που παραμένει ο ίδιος τα τελευταία 9 χρόνια που το ΑΚΡ βρίσκεται στην εξουσία- είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε ισλαμικό μονοπάτι που θα νομιμοποιηθεί μέσω Συντάγματος. Οποιαδήποτε τροποποίηση των τεσσάρων πρώτων άρθρων του ισχύοντος Συντάγματος, βεβαίως, όπου η Τουρκία περιγράφεται ως ένα κοσμικό κράτος, όπως το οραματίστηκε ο Ατατούρκ, θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου εντάσεις και συγκρούσεις με τους κεμαλιστές. Ωστόσο, το μείζον θέμα για τον Ερντογάν φαίνεται ότι είναι η αλλαγή των θεσμικών ισορροπιών που μπορεί να επιτευχθεί με τη συνταγματική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθότι δεν μπορεί να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία το 2012, με δεδομένο ότι σήμερα θα είναι ο νικητής των εκλογών, είναι έντονη η φημολογία ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να παραμείνει στην ενεργό πολιτική δράση μεταπηδώντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία θα έχει μετατρέψει σε νευραλγικό κυβερνητικό πόστο μέσω της αναθεώρησης. Το σενάριο ακούγεται αληθοφανές, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι η ανάδειξη του επόμενου προέδρου θα γίνει με άμεση και όχι έμμεση εκλογή.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top