GuidePedia

0
Σαρωτική νίκη Ερντογάν
Συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν που αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές της Κυριακής, λαβάνοντας το 50% των ψήφων και τις 326 από τις 550 έδρες του κοινοβουλίου. Το κόμμα του είχε κερδίσει 341 έδρες στις εκλογές του 2007

"Ο λαός μάς έστειλε το μήνυμα να δημιουργήσουμε ένα νέο σύνταγμα μέσα από συναίνεση και διαπραγματεύσεις. Και θα αναζητήσουμε αυτήν τη συναίνεση με την αντιπολίτευση, με κόμματα εκτός Βουλής, με τα MME, με μη κυβερνητικές οργανώσεις με τον καθένα που μπορεί να συνεισφέρει", δήλωσε μετά τη νίκη του ο Ερντογάν.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει μεγάλη νίκη αφού λαμβάνει το 50% των ψήφων και αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία τα ηνία της χώρας.
Ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% και οι εθνικιστές της Εθνικής Δράσης με 13%.
Το γεγονός ότι το κόμμα των εθνικιστών ξεπέρασε το εθνικό όριο του 10%, στοίχισε από το ΑΚΡ την απόλυτη πλειοψηφία των 2/3 και τις 367 έδρες που θα του έδινε την δυνατότητα να τροποποιήσει μονομερώς το σύνταγμα του 1982.
Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.
Η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας του εξασφαλίζει την τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός της χώρας
Η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας του εξασφαλίζει την τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός της χώρας

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.
Στις εκλογές του 2007 το κόμμα του κ. Ερντογάν είχε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 46,5 % ενώ τώρα με βάση τις σφυγμομετρήσεις το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να λάβει μεταξύ 45-50% των ψήφων.
Υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν πανηγυρίζουν την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές
Υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν πανηγυρίζουν την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι, δηλαδή περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της Τουρκίας, προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής. Οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα, ενώ κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας δεν έλειψαν τα επεισόδια.
Θα χρειαστεί συναίνεση
Η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής είναι μεν μία ισχυρή εντολή για να πείσει για την μεταρρυθμιστική ατζέντα του, ωστόσο θα χρειαστεί την συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της αλλαγής του συντάγματος.
Οι οικονομικές αγορές αναμένεται να καλωσορίσουν το αποτέλεσμα, που θα προοιωνίζει την πολιτική και οικονομική σταθερώτητα και θα οικοδομήσει το στάτους της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες.
Βάσει της καταμέτρησης, το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων και κέρδισε 326 έδρες στην βουλή των 550 μελών, λιγότερες από τις 330 απαιτούνται για το δημοψήφισμα για αλλαγή του συντάγματος.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και από τους εκτός του κόμματος, προκειμένου να αναθεωρηθεί το σύνταγμα, αντικαθιστώντας το κληροδότημα του πραξικοπήματος του 1980 το οποίο έχει επικριθεί για περιορισμένα ατομικά δικαιώματα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ένας νέος καταστατικός χάρτης θα ενισχύσει την δημοκρατία και τον πλουραλισμό. Θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς για να κερδίσει τα μέλη της αντιπολίτευσης που τον έχουν κατηγορήσει ότι η με την εν λόγω μεταρρύθμιση θέλει να παγιώσει την εξουσία του, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι θέλει να μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας σε περισσότερο προεδρικό.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top