GuidePedia

0

Ισραηλινά ελικόπτερα και κομάντος στον Περσικό Κόλπο μετέφεραν τα πλοία του Οφέρ

Εμπορικά πλοία, ιδιοκτησίας του πλουσιότερου ανθρώπου στο Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά Ισραηλινών κομάντος για επιχειρήσεις στο εσωτερικό του Ιράν. Ο θάνατος του Σάμι Οφέρ, του πλουσιότερου Ισραηλινού, στις αρχές του μήνα σε ηλικία 89 ετών, έδωσε τέλος στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η αμερικανική κυβέρνηση για παραβίαση των εμπορικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με την πώληση πετρελαιοφόρου πλοίου στο Ιράν.

Στελέχη του υπουργείου Αμυνας στο Τελ Αβίβ αποκάλυψαν, όμως, στην εφημερίδα Haaretz, ότι τα εμπορικά πλοία του Οφέρ μετέφεραν στην πραγματικότητα ελικόπτερα Blackhawk, κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένα εμπορευματοκιβώτια, που χρησιμοποιήθηκαν από τους κομάντος σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις στις ιρανικές μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Η χρήση τέτοιων μέσων προσέφερε στους Ισραηλινούς επιχειρησιακή βάση, με ικανότητες ανάλογες εκείνων αποβατικού σκάφους. Τουλάχιστον 13 πλοία από τον στόλο του Οφέρ έχουν δέσει σε ιρανικά λιμάνια την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην έξοδο του Περσικού Κόλπου και στον πετρελαϊκό τερματικό σταθμό της νήσου Χαργκ στον μυχό του Περσικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι πράκτορες της Μοσάντ, που δολοφόνησαν πέρυσι το ανώτατο στέλεχος της Χαμάς Μαχμούντ Μαμπχού, σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι, είχαν διεισδύσει στο κρατίδιο μέσα σε πλοίο του Οφέρ. Παρά τους ισχυρισμούς μερίδας του ισραηλινού Τύπου, ότι τα ταξίδια των πλοίων του Οφέρ είχαν εξασφαλίσει έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν εμπορικά πλοία στις επιχειρήσεις τους. Τον Απρίλιο του 1988, ομάδα των ειδικών δυνάμεων απέπλευσε από τη Χάιφα, με πλοίο, στο αμπάρι του οποίου υπήρχαν κρυμμένα ελικόπτερα. Ανοιχτά της Τυνησίας, ειδικά εγκατεστημένες υδραυλικές θύρες επέτρεψαν στα ελικόπτερα να απογειωθούν από το πλοίο μεταφέροντας τους κομάντος, υπό τη διοίκηση του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μοσέ Γιαλόν. Πράκτορες της Μοσάντ, που περίμεναν στην ακτή, τους οδήγησαν σε παραλιακή έπαυλη. Εκεί, οι κομάντος πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Χαλίλ Ουαζίρ, υπαρχηγό του Αραφάτ. Λίγα λεπτά αργότερα, οι κομάντος ταξίδευαν πίσω στη Χάιφα.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top