GuidePedia

0

Η συστηματική πίεση στο καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, ακόμα και με τη στοχοποίηση του ιδίου του Μουαμάρ Καντάφι, σε συνδυασμό με τη δυναμική είσοδο της Ρωσίας στην υπόθεση, φαίνεται πως δημιουργεί νέα δεδομένα.
Το ρωσικό RIA Novosti μεταδίδει ότι ο Καντάφι είναι διατεθειμένος να παραδώσει την εξουσία, αρκεί να εξασφαλιστεί ότι θα το πράξει «με αξιοπρέπεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει τη διασφάλιση του ιδίου και των μελών της οικογενείας του ότι δεν θα διωχθούν, είτε από λιβυκό είτε από διεθνές δικαστήριο, όπως άλλωστε έγραψε και η αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat.
Συμφωνία επί του θέματος δεν υπάρχει. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο γιος του και πρώην πλέον διάδοχός του, Σάιφ Αλ Ισλάμ, προΐσταται κλιμακίου Λίβυων κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι επεξεργάζονται λύσεις στο παρόν αδιέξοδο.
Η συμμαχία συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές με στόχο μέρη όπου θα μπορούσε να κατοικεί ο Καντάφι. Βρετανικά μαχητικά EF-2000 Typhoon και άλλα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά έπληξαν με βλήματα ακριβείας το στρατόπεδο εντός του οποίου βρίσκεται η κατοικία του καντάφι, στέλνοντας μήνυμα ότι η φυσική του εξουδετέρωση είναι πλέον μονόδρομος.
Το περίεργο είναι για ποιο λόγο έπρεπε να περάσει τόσος καιρός βομβαρδισμών και απωλειών με σκοπό να καταλήξουμε σε αυτό που το «defence-point.gr» είχε αναφέρει στις αναλύσεις του από την πρώτη στιγμή: Ότι προϋπόθεση εξεύρεσης λύσης στο αδιέξοδο ήταν η διασφάλιση της οικογένιας Καντάφι από τη δίωξη διεθνών δικαστηρίων, τα οποία έχουν γίνει πολύ… της μόδας τελευταία, υποκαθιστώντας την πολιτική και οδηγώντας σε επικίνδυνα αδιέξοδα…
Ενδεικτικά, στην ακόλουθη διεύθυνση μπορούν οι αναγνώστες μας να θυμηθούν τι γράφαμε από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης για το πώς θα μπορούσε αν βρεθεί πολιτική λύση που θα τερμάτιζε τη σύγκρουση, αλλά και για τη νομοτελειακή όπως φαινόταν, προσωπική στοχοποίηση του Καντάφι:
http://www.defence-point.gr/news/?p=6110
http://www.defence-point.gr/news/?p=6308

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top