GuidePedia

0


Σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό, “οι Συριακές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις πολίτες, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες“, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, που διαπιστώνουν “ευρεία στρατιωτική ανάπτυξη, ώστε να καμφθούν οι αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις στην κεντρική Συρία“. “Τα πυρά των δυνάμεων ασφάλειας έγιναν με βαρέα αυτόματα όπλα στις πόλεις Ταλμπισέχ και Ραστάν και σε μία σειρά από χωριά γύρω απ την Χομς“, συμπληρώνει αυτόπτης μάρτυρας –μιλώντας τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς–την ώρα που η λαϊκή κινητοποίηση διανύει τη 10η συνεχή εβδομάδα.

“Στην Ταλμπισέχ με πληθυσμό περίπου 60 χιλιάδων, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες κατ’οίκον και συλλαμβάνουν, ενώ ακούγονται στον αέρα οι σφαίρες τους“,αναφέρει άλλος αυτόπτης μάρτυρας. Συμπληρώνει ότι, “ακούγεται πως δέχθηκε τα πυρά των στρατιωτών ένα μικρό λεωφορείο με φοιτητές, που επιχειρούσαν να φύγουν απ την Ταλμπισέχ“.

Η πόλη αυτή απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια της Χομς, που με τη σειρά της είναι η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας. Στη Χομς, έχει καταληφθεί από το πλήθος των διαδηλωτών μία μεγάλη κεντρική πλατεία, θυμίζοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν πρόσφατα και στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Η παρουσία εκεί του στρατού είναι ισχυρή.

Στη Ραστάν, μία πόλη ευκατάστατων πολιτών, μέσα σε περιοχή αγροτική, πάνω στον αυτοκινητόδρομο Δαμασκού-Χαλέπας, αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει πως “οι κλινικές είναι γεμάτες με τραυματισμένους διαδηλωτές“, ενώ ένας δικηγόρος κάνει λόγο “γιά καθαρά αντίποινα“, ζητώντας να μείνει ανώνυμος. Οπως εξηγεί : “έχουν διακοπεί (με ενέργειες των αρχών) η ηλεκτροδότηση, η ύδρευση, το διαδίκτυο κι η κινητή τηλεφωνία“.

Μη κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει έναν απολογισμό “περίπου 1.000 νεκρών διαδηλωτών” κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, οι συλλήψεις έχουν φθάσει τις 10.000. Απ την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί έχουν αναφέρει τον θάνατο “τουλάχιστον 120 στρατιωτών και αξιωματικών της αστυνομίας”.

Από το 1963 και μετά, το κόμμα Μπάαθ έχει αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Το συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι, “σε 91 τοποθεσίες σε όλη τη Συρία, την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 12 διαδηλωτές“.

Γιά ένα μεγάλο τμήμα της χθεσινής νύκτας δέχθηκε πυρά μία ογκώδης διαδήλωση που έγινε στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία. Ενώ φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές: “ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς“, τουλάχιστον ένας άντρας τραυματίστηκε απ τα πυρά των δυνάμεων ασφάλειας.

Ενοχλημένη η Τουρκία

Η Άγκυρα, στο μεταξύ, εκφράζει τη δυσσαρέσκειά της προς τη Δαμασκό καθώς οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη Συρία όχι μόνο υποβαθμίζει το μοντέλλο που η τουρκία προσπάθεί να “πουλήσει” στη Δύση, ότι δήθεν αποτςελεί “μοντέλο δημοκρατίας” για τη Μ. Ανατολή αλλά κυρίως γιατί οι διαδηλώσεις στη γειτονική χώρα μπορούν εύκολα να εξαχθούν στην Τουρκία.

Για το λόγο αυτό η Τουρκία έχει ενισχύσει ιδιαίτερα τα με΄τρα ασφαλείας κατά μήξος των 850 χιλιομέτρων κοινής μεθορίου και ζητά να εξακριβώσει το λόγο ταξιδιού σύρων στην Τουρκία, έλεγχος που είχε σχεδόν διακοπεί το τελευταίο 18μηνο.

Τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε Ερντογάν και Άσσαντ δεν οδήγησαν πουθενά καθώς ο Σύρος πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δέχεται τις απόψεις για ντην ασφάλεια που ελφράζουν τόσο στελέχη του Μπάαθ όσο και της ηγεσίας του στρατού και των οργανώσεων ασφαλείας.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top