GuidePedia

0

Η αλβανική εφημερίδα ΜΑΡΟ δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος αναφέρεται στις τοπικές εκλογές στην Αλβανία και στα νέα πιστοποιητικά. Αναφορικά με τις εκλογές ο Ντούλες κατηγορεί την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ότι με την κομματική της μεροληψία, την αυθαιρεσία και την έλλειψη ευθύνης, οδήγησε τις τοπικές εκλογές στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Ευθύνες καταλογίζει ο Ντούλες και στον Πρωθυπουργό της χώρας Σαλί Μπερίσα για τον οποίο δηλώνει ότι βρίσκεται στην εξουσία με τις κλεμμένες ψήφους του 2009 και προτείνει για την άρση του σημερινού αδιεξόδου την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει των νόμων και του Συντάγματος και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με κύριο στόχο την διενέργεια μιας εκλογικής μεταρρύθμισης που θα έδινε στη χώρα την ευκαιρία να πραγματοποιήσει εκλογές τις οποίες κανείς δεν θα τις αμφισβητούσε.

Αναφορικά με τα νέα πιστοποιητικά στα οποία δεν αναγράφεται πλέον η εθνικότητα ο Ντούλες εκφράζει την υποστήριξή του στην ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και χαρακτηρίζει τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης αυθαίρετη και καταχρηστική, η οποία παραβιάζει άμεσα τα βασικά δικαιώματα των μελών των εθνικών μειονοτήτων και όλων των πολιτών γενικότερα. Ο σεβασμός της εθνικότητας των πολιτών, σύμφωνα με τον Ντούλε, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους και δεν μπορεί να τους το αρνηθεί μια απόφαση της κυβέρνησης. Τα πιστοποιητικά, σύμφωνα με τον Ντούλε, χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιπτώσεις . Τη στιγμή που η εθνικότητα δεν αναγράφεται στις ταυτότητες και στα διαβατήρια των πολιτών, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στους πολίτες γενικά, στα μέλη των μειονοτήτων και στα μέλη της Ελληνικής Μειονότητας ιδιαίτερα, να αναγράφεται η εθνικότητα στα πιστοποιητικά. Εμείς, δήλωσε καταλήγοντας ο Ντούλες, θα ακολουθήσουμε όλες τις νομικές οδούς, εντός και εκτός Αλβανίας, θα επιμείνουμε να φρακτεί ο δρόμος σε τέτοιες αποφάσεις της κυβέρνησης, διότι τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων διασφαλίζονται από την εσωτερική νομοθεσία και από τις Διεθνείς Συνθήκες του Σ.τ.Ε.

Σε δηλώσεις επί του θέματος αυτού προέβη σε συνέντευξή του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Πανοράμα και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του ΔΚ, Κώστας Μπάρκας.
Ο Μπάρκας στη συνέντευξή του δηλώνει ότι η πρακτική αυτή είναι δυστυχώς μια προσπάθεια σε λάθος κατεύθυνση που γίνεται σε λάθος στιγμή. Αυτή έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα διεθνή κείμενα. Η απόφαση για τα νέα πιστοποιητικά που δεν περιέχουν την εθνικότητα, σύμφωνα με τον Μπάρκα, θίγει άμεσα τα συμφέροντα, τις προσδοκίες, το καθεστώς και γενικά την ακεραιότητα της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Η απόφαση αυτή ελήφθη εν αγνοία και χωρίς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της Μειονότητας. Είναι προφανές, συνεχίζει ο Μπάρκας, ότι τέτοιες πράξεις στρέφονται εναντίον της Ελληνικής Μειονότητας. Τέτοια μέτρα στρέφονται εναντίον της ακεραιότητας της ελληνικής μειονότητας, ακόμα και όταν δεν αναφέρονται ευθέως αλλά καλύπτονται με γενικές φράσεις εθνικιστικής όμως έμπνευσης που θυμίζουν την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε ερώτηση για τη δράση της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», ο Μπάρκας απάντησε: «Θα πρέπει να έχουμε υπόψη το πολιτικό και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο αναλαμβάνεται η νέα αυτή πρωτοβουλία. Εδώ και καιρό στην Αλβανία ξεκίνησε μια αρκετά επιθετική σταυροφορία εναντίον των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Στη σταυροφορία αυτή που ξεκίνησε ως μια έντονη συζήτηση για το δικαίωμα ελεύθερης δήλωσης της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας, προστίθεται σήμερα και η άρνηση του δικαιώματος δήλωσης της εθνικότητας. Προτού να είμαστε δεξιοί και αριστεροί, έχουμε την εθνική μας ταυτότητα. Όπως κάθε άλλο έθνος έτσι και οι Έλληνες έχουν πολλούς λόγους για να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα. Τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι ιερά και αδιαπραγμάτευτα».

Τέλος, σε ερώτηση εάν η απόφαση για τα πιστοποιητικά θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ο Μπάρκας απάντησε: «Η απόφαση αυτή είναι ένα βήμα πίσω και επιστροφή στην παλαιά παράδοση της βαλκανικής Αλβανίας, που αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή Αλβανία. Στην ευρωπαϊκή Αλβανία όλοι είναι ελεύθεροι ως προς την ταυτότητά τους, στην βαλκανική Αλβανία ο καθένας ζούσε, αλλά με φόβο και άγχος και τρομοκρατημένος από τα κόμπλεξ κατωτερότητας. Πιστεύω όμως ότι στην Αλβανία υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις που θα μπορέσουν να εμποδίσουν την οπισθοδρόμηση αυτή της Αλβανίας και θα σώσουν τη χώρα από τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές παλινδρομήσεις» .
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top