GuidePedia

0
Ο συνεργάτης της Sabah Γιαχγιά Μποστάν σε άρθρο του (29.5) στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο « Το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για το τσουνάμι προκάλεσε ένταση με τον γείτονα» , γράφει ότι η Ελλάδα μετέτρεψε σε πρόβλημα «κυριαρχίας» το αίτημα της Τουρκίας να γίνει κέντρο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για το τσουνάμι, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η οριστική απόφαση για το θέμα θα ληφθεί τον Οκτώβριο 2011 . Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της σύστασης του κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο για το τσουνάμι, προέκυψε από την επιθυμία και των δύο χωρών να γίνουν το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης.
Με έγγραφο που εστάλη στην πρωθυπουργία και το οποίο έφθασε στη Sabah, αποκαλύφθηκε το θέμα αυτό. Μετά το καταστροφικό τσουνάμι το 2004 στο νησί Σουμάτρα , αποφασίστηκε η σύσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στο σύνολο της Ευρώπης. Παράλληλα με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και οι άλλες χώρες της Ευρώπης εξεδήλωσαν την επιθυμία αυτή για σύσταση του κέντρου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Παρίσι στις 23/11/2010.
Η ένταση ξέσπασε στην 7η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το σύστημα αυτό .Οταν το θέμα έφθασε στον καθορισμό των τομέων ευθύνης των περιφερειακών κέντρων που συμπεριλαμβάνει το βόρειοανατολικό Ατλαντικό, την Μεσόγειο και τις συνδεόμενες θάλασσες, η Ελλάδα μετέτρεψε το θέμα αυτό σε θέμα κυριαρχίας. Στην συμπεριφορά αυτή της Αθήνα έπαιξε ρόλο η υποψηφιότητα του Αστεροσκοπείου του Καντιλί της Κων/λης για το Κέντρο Παρακολούθησης Εγκαιρης Προειδοποίησης Τσουνάμι της περιοχής Μαύρης Θάλασσας , Μαρμαρά , Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου.
Όταν το Καντιλί ζήτησε να γίνει Κέντρο της περιοχής τότε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θέλησε να αναλάβει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ευθύνη. Στην εν λόγω Σύνοδο, δόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία το εξής μήνυμα: « Η συζήτηση να μην μεταφερθεί σε πολιτική πλατφόρμα. Θα είναι καλύτερα οι τομείς προσφοράς υπηρεσιών για το τσουνάμι να καθοριστούν από επιστήμονες». Όμως η Ελλάδα προχώρησε σε ενδιαφέρουσα μέθοδο για να κάνει αποδεκτή την δική της θέση.
Ετοιμάστηκε ένα σχέδιο ανάπτυξης μετά από εργασίες στις οποίες είχε λάβει μέρος και το Καντιλί . Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στην έρευνα των χωρών-μελών, στις αρχές του Νοεμβρίου. Όμως στις 16 Νοεμβρίου, που συνέπεσε με την αργία της Εορτής των Θυσιών της Τουρκίας , εξεδόθη ένα επιπρόσθετο έγγραφο με την επικεφαλίδα «Συστάσεις» στο πλαίσιο των απόψεων της Ελλάδας και αυτό προσετέθη στο σχέδιο. Στην συνέχεια, δε, εξεδόθη ως «Εγγραφο του Σχεδίου» . Στις συστάσεις αυτές προτάθηκε η δημιουργία μιας νέας δύναμης καθηκόντων που θα καθορίσει τους «τομείς ευθύνης» και προσδιορίστηκαν τρία κριτήρια που θα εξασφαλίσουν το να γίνει η Ελλάδα Κέντρο της περιοχής.
Εναντι αυτής της προσπάθειας της Ελλάδας να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός , η Τουρκία αντέδρασε σκληρά. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκδώσει την απόφαση που ήθελε και η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο του 2011 κατά την 8η Σύνοδο.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top