Η διαίρεση της Ευρώπης για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα έχει ανεβάσει το θερμόμετρο σε επικίνδυνα επίπεδα. Όπως αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το ρήγμα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB: European Central Bank) και τη γερμανική κυβέρνηση βαθαίνει.
Την ίδια στιγμή, αριθμός Γερμανών που διαθέτουν σημαντική επιρροή διατυπώνουν ανοικτά το φόβο τους ότι τα μέτρα λιτότητας που καλείται να υιοθετήσει η Ελλάδα ενδεχομένως να συνιστούν απειλή πολύ μεγαλύτερη από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ενώ στο πρόσφατο παρελθόν οι αβρότητες ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν στην ημερήσια διάταξη, οι σχέσεις των δυο πλευρών έχουν εμφανώς ψυχρανθεί. Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν διαφωνούν μόνο για την ελληνική υπόθεση, αλλά και για τη σωστή πολιτική για τη στήριξη και ενδεχομένως τη διάσωση του ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ…
Στελέχη της τράπεζας επί της ουσίας μιλούν πλέον για καταστροφικές επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα όπου διεξαγόταν το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο διάσωσης που παρουσίασαν οι Γερμανοί, το οποίο προφανώς θεώρησε ότι η θέση του είναι στον κάλαθο των αχρήστων…
Ο Γάλλος Τρισέ, ούτε ν’ ακούσει δεν θέλει για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, απηχώντας έτσι και τις απόψεις της γαλλικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τίθεται σαφώς ένα θέμα του αν και κατά πόσον η προέλευσή του επηρεάζει τη σκέψη του και τις επιλογές του, σε πείσμα των αφελών που πίστεψαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε μία υπερεθνική οντότητα, ένα κράτος, και πως θα αναπτυσσόταν ένα είδος «ευρωπαϊκού εθνικού συμφέροντος»… Η Μέρκελ τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ο Τρισέ βέβαια δεν εμφορείται αποκλειστικά από… γαλλικό εθνικισμό για να υποστηρίζει όσα υποστηρίζει. Προερχόμενος από τον τραπεζικό κλάδο, αντιλαμβάνεται ότι οι συνέπειες στις ευρωπαϊκές τράπεζες στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι δυνητικά καταστρεπτικές και ότι θα χαθούν πολλά χρήματα (οι ελληνικές τράπεζες κυριολεκτικά θα… εξαερωθούν), μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό χάος…
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι που θα πάει αυτή η κατάσταση και πόσο δύσκολο είναι επιτέλους οι πολιτικές ηγεσίες να κατανοήσουν το σχεδόν αυτονόητο, κάτι που υποστηρίζει σταθερά το «defence-point.gr» από την αρχή σχεδόν της κρίσης: Ότι οι «πατέρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέθεταν πολιτικό αισθητήριο και αντιλαμβάνονταν τις καταστάσεις πρωτίστως πολιτικά, άρα, στη σημερινή κατάσταση θα κατανοούσαν ότι απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση και πολιτική διευθέτηση της κατάστασης. Μια λύση η οποία θα διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η κατάσταση βρίσκεται σε στιβαρά πολιτικά χέρια και ότι η κρίση θα ξεπεραστεί.
Διότι είναι τόση η στρατηγική τύφλωση των σημερινών ηγεσιών ώστε δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με τον τρόπο που διοικούν την Ευρώπη θα την καταντήσουν, αν δεν το έχουν «κατορθώσει» ήδη, σε «πυλώνα-παρία» του διεθνούς συστήματος, οριστικοποιώντας τη γεωπολιτική της απαξίωση…
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου