GuidePedia

0
photo
Της Λίντα Καραντάκου για τους Southeast European Times
Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο καθώς προετοιμάζεται η χώρα για τις εκλογές της 8ης Μαΐου.
Οι ψηφοφόροι θα μεταβούν στις κάλπες στις 8 Μαΐου. [ΟΑΣΕ]
Η προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή (8 Απριλίου). Με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εξακολουθούν να βρίσκονται σε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, η διάθεση πριν τις εκλογές είναι ήδη τεταμένη.
Δυο συνασπισμοί θα αναμετρηθούν για την καρδιά και το μυαλό των ψηφοφόρων -- η Συμμαχία για τους Πολίτες, την οποία ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, και η Συμμαχία για το Μέλλον, την οποία ηγείται ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.
Οι αντίπαλες πλευρές κατηγορούν ήδη η μια την άλλη για χειρισμό των ΜΜΕ. "Παρακολουθήστε TV Klan και θα το δείτε, παρακολουθήστε ABC NEWS και θα το δείτε κι εκεί", γράφει ο Nastradini, κατηγορώντας τους σταθμούς ότι ευνοούν τον Μπερίσα και την κυβέρνησή του.
"Παρακολουθήστε ALSAT και θα το δείτε ξανά. Παρακολουθήστε [την κρατική ραδιοτηλεόραση] TVSH και θα το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Θέλετε περισσότερες αποδείξεις;" διερωτάται.
Άλλοι κατηγορούν τον Ράμα, ο οποίος έχει ηγηθεί σειρά διαδηλώσεων και κοινοβουλευτικών μποϊκοτάζ, ότι είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές εντάσεις. "Ο Έντι και οι φωνές του δεν επιτρέπουν να υπάρξει διάλογος", γράφει ο Toni στο Balkanweb. "Το μόνο που ξέρει να λέει είναι ότι 'φταίει ο Σαλί και τα Τίρανα είναι δικά μου'".

Κάποιοι εγκωμιάζουν τον αρχηγό κράτους της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, για την προσπάθειά του να αποκαταστήσει τους καλούς τρόπους. Έχει καλέσει όλες τις πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις ανάγκες του εκλογικού σώματος και να μην επιτίθενται η μια στην άλλη.
"Πολύ σωστά κύριε Πρόεδρο!" γράφει ο Turi Tiron στο Panorama. "Πιστεύω ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι για το καλό, καθώς μόνο η αλλαγή μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Ήρθε η ώρα για τις δύο εξουσίες, κεντρική και τοπική, να έχουν μια πιο καρποφόρα συνεργασία, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσουν τα Τίρανά μας Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα".
Ωστόσο, ο Presidenti me pushime ("πρόεδρος σε διακοπές") είναι επικριτικός, υποστηρίζοντας ότι τα λόγια του Τόπι ήταν ανεπαρκή και πολύ αργοπορημένα.
"Όταν έπρεπε να μιλήσετε, κύριε Πρόεδρε, σιωπήσατε. Λυπάμαι που θα το πω αυτό, αλλά δεν ξέρω τι βαρύτητα έχει ο λόγος σας στη σημερινή πολιτική. Όταν ήταν η σειρά σας να βάλετε μια τάξη...στην πολιτική, δεν ακούστηκε η φωνή σας", γράφει.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top