GuidePedia

0
Εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών συμμετείχαν χθες στο Κατάρ στην πρώτη διάσκεψη της νεοσυσταθείσας Ομάδας Επαφής για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη, εν μέσω εκκλήσεων προς το ΝΑΤΟ να εντατικοποιήσει τις επιχειρήσεις. Εκπρόσωποι του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Αφρικανικής Ένωσης είναι παρόντες στη διάσκεψη της Ντόχα, καθώς και εκπρόσωποι χωρών, όπως η Γαλλία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ.Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το πολιτικό όργανο των Λίβυων αντικαθεστωτικών που επίσης εκπροσωπείται, ελπίζει να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση. Το Συμβούλιο θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Ντόχα από αντιπροσωπεία υπό τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ. «Θέλουμε να πάμε από ντε φάκτο αναγνώριση του συμβουλίου σε διεθνώς αναγνωρισμένη νομιμότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Μαχμούντ Σαμάμ.

Η διάσκεψη στη Ντόχα πραγματοποιήται καθώς πλέον το Κατάρ είναι η χώρα που καλύπτει μεγάλο μέρος των εξόδων των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και των λοιπών συμμάχων στη Λιβύη, που το κόστος τους φθάνει δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια ημερησίως.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ειδικά ο Ειδικός Απεσταλμένος πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να συντονίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκαν τρόποι παροχής υποστήριξης στο λιβυκό λαό. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην Ομάδα, ένας προσωρινός χρηματοδοτικός μηχανισμός, οι λεπτομέρειες λειτουργίας του οποίου μένουν να προσδιορισθούν.

Επιτακτική ανάγκη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη» στη Ντόχα του Κατάρ, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Δρούτσας τάχθηκε επίσης υπέρ αυξημένου συντονιστικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία. Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν η πρόοδος εφαρμογής των αποφάσεων 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ειδικά ως προς το σκέλος της προστασίας των αμάχων, η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, και η προώθηση ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στη Λιβύη. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ιδανικό κόμβο διαμετακόμισης αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της εγγύτητάς της αλλά και της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εξωυερικών συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο συζήτησε, πέραν του λιβυκού, το Κυπριακό και το Σκοπιανό.

Ο κ. Δρούτσας είχε επίσης επαφές με τον εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης» Μ. Τζιμπρίλ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ιορδανό κ. Χατιμπ.

Νέες κινήσεις Καντάφι

Την Κύπρο πρόκειται να επισκεφθεί ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπεϊντί προκειμένου να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. «Πρόκειται για ένα ταξίδι με δική του πρωτοβουλία, καθώς επισκέφθηκε την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μάλτα, επισκέπεται και την Κύπρο. Θέλει να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών», όπως δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Νωρίτερα το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων TAP είχε μεταδώσει ότι ο Ομπεϊντί μετέβη στην Τυνησία προκειμένου να πετάξει για την Κύπρο. Η Τρίπολη ξαναρχίζει επαφές με ορισμένες χώρες που διατήρησαν χαμηλό προφίλ στο θέμα της επέμβασης στη Λιβύη, σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤο καθώς έχει απορρίψει κάθε σχέδιο εκεχειρίας (πλην αυτού της Αφρικανικής Ένωσης), δηλαδή αυτό της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας.

Σύμφωαν με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται απο την Κύπρο να μεταβεί και στη Συρία.

ΤΟ ΝΑΤΟ στη Λιβύη

Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον αποθηκών με πυρομαχικά σε περιοχή που απέχει 13 χιλιόμετρα από την Τρίπολη πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Νωρίτερα ακούστηκαν δυο ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη κοντά στο αεροδρόμιο που ακολουθήθηκαν απο υτους ήχους σειρήνων και ασθενοφόρων.

«Επιβεβαιώνουμε ότι υπήρξε μια αεροπορική επίθεση σε αποθήκες πυρομαχικών, περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις εκρήξεις.

Επιθέσεις όμως πραγματοποιήθηκαν και σε όλο το μήκος της ακτής ως το ύψος της Μπρέγκα, όπου κινούνται θωρακισμένα και μη οχήματα μεταφέροντας τον στρατό του Καντάφι.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top