GuidePedia

0
Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, την Παρασκευή και το Σάββατο, ζητώντας να «σωθεί η επανάσταση» που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και να «εκκαθαριστεί» η χώρα από τα απομεινάρια του παλαιού καθεστώτος. «Στρατάρχη, στρατάρχη, η νομιμότητα προέρχεται από την Ταχρίρ», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στο στρατάρχη Χουσέιν Ταντάου, τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Ενόπλων Δυνάμεων που κυβερνά τη χώρα μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ, στις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena, στην εβδομαδιαία προσευχή που οργανώθηκε στην πλατεία συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι. Μετά το μεσημέρι ο αριθμός των συγκεντρωμένων υπερδιπλασιάστηκε ενώ ολοένα και περισσότερες ομάδες ανθρώπων συνέχιζαν να φτάνουν στην πλατεία.

Στις αρχές της εβδομάδας ο «συνασπισμός των νέων της επανάστασης», στον οποίο μετέχουν οι οργανώσεις που υποκίνησαν την εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν και πάλι με αίτημα να δικαστούν το συντομότερο δυνατόν όσοι ευθύνονται για τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών αλλά και όσοι έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά.

Οι οργανώσεις ζητούν επίσης να απομακρυνθούν από θεσμικές θέσεις τα μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος και να αποδοθούν στο λαό τα «δισεκατομμύρια που του έχουν κλαπεί».

Τα αιγυπτιακά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει σε πολλούς πρώην υπουργούς και επιχειρηματίες να φύγουν από τη χώρα και πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία τους εν αναμονή των συμπερασμάτων της έρευνας που διεξάγεται για διαφθορά και κατάχρηση δημοσίων πόρων.

Από τον Φεβρουάριο έχουν παγώσει επίσης τα περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ και των μελών της οικογένειάς του. Οι δημοκρατικοί ακτιβιστές ωστόσο εκφράζουν φόβους για «πισωγύρισμα» και για «λεηλασία» της επανάστασης.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top