GuidePedia

0
Ο στρατός χτύπησε τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάϊρο,χρησιμοποιώντας γκλόμπς αλλά και ρίχνοντας πυροβολισμούς στον αέρα. Μία νέα σελίδα σ΄ αυτό που ονομάστηκε "επανάσταση της Αιγύπτου",ανοίγει.

Μια δύναμη περίπου 300 στρατιωτών σάρωσε την πλατεία και επιτέθηκε στους διαδηλωτές που είχαν σχηματίσει ένα ανθρώπινο κλοιό.
Οι στρατιώτες έσυραν άγνωστο αριθμό των διαδηλωτών και τους έβαλαν σε φορτηγά του στρατού και της αστυνομίας.
«Είδα γυναίκες να τις χτυπάνε στο πρόσωπο, να τις κλωτσάνε" λέει μία γυναίκα διαδηλωτής, η οποία βρήκε καταφύγιο σ΄ ένα τζαμί.
Στρατιώτες περικύκλωσαν το τέμενος και για πολλές ώρες ακούγονταν πυροβολισμοί. Διαδηλωτές που κρύβονταν στο τζαμί ανέφεραν μεγάλο αριθμό τραυματιών, μεταξύ των οποίων κάποιοι από πυροβολισμούς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη πλατεία Ταχρίρ,με αίτημα την άμεση δικαστική δίωξη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και της οικογένειάς του με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Η δυναμική συγκέντρωση ήταν μια επίδειξη της αυξανόμενης ανυπομονησίας και δυσπιστίας που πολλοί Αιγύπτιοι αισθάνονται προς το στρατό, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία, όταν Μουμπάρακ αναγκάστηκε να αποχωρήσει στις 11 Φεβρουαρίου.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατηγορούν την στρατιωτική ηγεσία ότι προστατεύει τον Μουμπάρακ και γενικότερα, πολλοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προθέσεις του στρατού όσον αφορά τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.


Τη νύχτα, εκατοντάδες διαδηλωτές παρέμειναν στην πλατεία. Τα ξημερώματα έγινε η επίθεση και η κατάσταση ήταν χαοτική.

Η αντιπαράθεση ήταν έντονη και το "δέσιμο" πολιτών και στρατού που υπήρχε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ, φαίνεται ότι χάθηκε οριστικά.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top