Οι επαναστάτες της Λιβύης, εξοργισμένοι από τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, ρίχνουν το φταίξιμο στη Τουρκία, που αποτελεί τη μόνη μουσουλμανική χώρα της Συμμαχίας.
Νωρίτερα, οι επαναστάτες είχαν γυρίσει πίσω ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στη Βεγγάζη, ενώ τη περασμένη Τετάρτη επιτέθηκαν εναντίον του Τούρκου πρόξενου στη πόλη.
Όπως λέει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στο Λονδίνο Guma el-Gamaty. «Η Τουρκία μπλοκάρει τις Νατοϊκές επιθέσεις… έβαλε βέτο».
Η Τουρκία όμως κάνει προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ των δυο πλευρών. Πριν μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Άγκυρα μεταξύ του ΓΓ του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και του υπουργού Εξωτερικών του Καντάφι Abdulati Obeidi, που διαδέχθηκε τον Musa Kusa που αυτομόλησε στο Λονδίνο.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bulent Arinc δήλωσε πως η χώρα του επιδιώκει την ειρήνευση στη Λιβύη, ενώ παραδέχθηκε πως ακόμη δεν πάγωσε τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος, όπως έχει αποφασίσει το Σ.Α., και όπως έχουν ήδη κάνει η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, και η Ελβετία.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των επαναστατών στις ΗΠΑ, Α. Aujali, κατηγόρησε τη Τουρκία για παλινωδίες. «Δεν έχουμε δει σταθερότητα στις δηλώσεις της. Τώρα οι Τούρκοι παριστάνουν τους διαμεσολαβητές…».
Εν τω μεταξύ ο ομόλογος του στο Λονδίνο ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία πουλάει καύσιμα στον Καντάφι. Άλλες πηγές θέλουν φορτία πετρελαίου από τη Τουρκία να έχουν ήδη φτάσει στην Az Zawiyah και στη Τρίπολη.
Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι σχέσεις της Τουρκίας με τους αντικαθεστωτικούς έχουν κλυδωνιστεί. Οι επαναστάτες έδιωξαν πλοίο με τουρκική βοήθεια, ισχυριζόμενοι πως η Τουρκία εμποδίζει το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στρατιωτικά. Όπως λένε, δεν γνωρίζουν το λόγο για αυτή τη στάση της Τουρκίας.
Από τη πλευρά τους, οι Τούρκοι διαψεύδουν κάτι τέτοιο. Όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού Ibrahim Kalin, «Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην αποστολή του ΝΑΤΟ, και είναι η μόνη χώρα σήμερα που παρέχει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στη Βεγγάζη και στη Μισουράτα».
Στην αρχή, η Τουρκία ήταν απρόθυμη να στηρίξει τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, και όπως είχε πει ο Erdogan, «δεν θα στρέψουμε ποτέ τα όπλα εναντίον του λαού της Λιβύης».
Σε πρόσφατη δήλωσή του στο Λονδίνο, ο Erdogan απέρριψε την ιδέα εξοπλισμού των επαναστατών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα βοηθούσε τη τρομοκρατία».
Washington Times
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου