GuidePedia

0
 


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
Το «τόξο» των εξεγέρσεων που δημιουργείται στα παράλια της Αφρικής και διευρύνεται σε άλλες ισλαμικές χώρες είναι λογικό να έχει θορυβήσει και το Ιράν. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, και με τη δεδομένη παγκόσμια οικονομική αστάθεια, η Τεχεράνη αποφάσισε να περιορίσει την έκθεσή της στο αμερικανικό νόμισμα προσφεύγοντας στην αγορά χρυσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τα αρχεία των διπλωματικών τηλεγραφημάτων της Wikilkeaks, το Ιράν προχώρησε σε αγορές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού. ‘Οπως δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, η Τεχεράνη προέβη στην ενέργεια αυτή προκειμένου να προστατέψει τα αποθεματικά της από πιθανό πάγωμα.
Οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν πως το Ιράν, μαζί με τις Κίνα και Ρωσία, είναι οι χώρες που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού χρυσού τα τελευταία 10 χρόνια, κατέχοντας την 20η θέση σε αποθέματα χρυσού παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300 τόνους χρυσού, από τους 168 τόνους που κατείχε το 1996.
Ειδικοί στις τραπεζικές αγορές ισχυρίζονται πως, εκτός από το Ιράν, πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αγορά του χρυσού μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα και την αυξανόμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Πάλι μέσα από τα τηλεγραφήματα της Wikileaks αποκαλύπτεται ότι ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, καθώς και η ηγεσία του Κατάρ είχαν δώσει σαφείς εντολές για αγορά φυσικού χρυσού στα οικονομικά τους επιτελεία.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να αγοράσουν χρυσό» ανέφερε ο George Milling-Stanley, μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Αν και είναι πρόωρο να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τεχεράνης με μια τέτοια κίνηση, φαίνεται πως δεν πείθεται για το «αυθόρμητο» των λαϊκών εξεγέρσεων στον Αραβικό κόσμο και παίρνει τα μέτρα της, τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς. Άλλωστε, μην ξεχνάμε μια από τις πρώτες κινήσεις της Δύσης κατά των καθεστώτων, που ήρθαν αντιμέτωπα με την λαϊκή οργή, ήταν το πάγωμα των αποθεματικών τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top