GuidePedia

0
Wall Street Journal: Η Ευρώπη χωρισμένη στα δύο 
«Προετοιμαστείτε για μία Ευρωπαϊκή Ένωση χωρισμένη στα δύο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος...
«Αργά ή γρήγορα, η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα τελειώσει. Έλληνες, Ιρλανδοί, Πορτογάλοι και πιθανώς Ισπανοί επενδυτές θα έχουν προχωρήσει σε «κουρέματα», οι τράπεζες θα πρέπει να συγκεντρώσουν το εναπομείναν απόθεμά τους και οι Γερμανοί εξαγωγείς θα συνεχίσουν να εξαργυρώνουν τα κέρδη από το ευρώ που οι νότιοι εταίροι τους έχουν αποδυναμώσει.
Αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι πια η ίδια», διατείνεται η εφημερίδα.
Πρώτον, η 27μελής Ευρωπαϊκή Ένωση θα χωριστεί σε δύο ξεχωριστές ομάδες των 17 και των 10. Δεύτερον, οι οικονομίες των 17 θα αποτελέσουν αντικείμενο κεντρικής διαχείρισης από μια γαλλο-γερμανική συμμαχία, ενώ τα έθνη των 10 θα αγωνίζονται σε μία «χαμένη» μάχη υπό την επίδραση των πολιτικών της ΕΕ. Η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο στρατοπέδων δεν θα είναι βέβαιη.

Οι 17 χώρες της ευρωζώνης έχουν σαφή κατεύθυνση. Η αισθητή ανάγκη για αποφυγή νέων διασώσεων υπερβολικά χρεωμένων χωρών οδηγεί σε μια πιο κεντρική οικονομική διαχείριση. Οι 17 είναι θα έχουν πρόσβαση στον ισολογισμό της Γερμανίας, σε αντάλλαγμα όμως η Γερμανία θα έχει λόγο στον τρόπο που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους- από τους μισθούς μέχρι τις συντάξεις.

Τα έθνη εκτός της ζώνης του ευρώ, οι υπόλοιποι 10, θα διατηρήσουν τα δικά τους εθνικά νομίσματα και τον έλεγχο επί των δικών τους επιτοκίων. Η αξία των νομισμάτων τους μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, επιτρέποντας την υποτίμηση. Οι κεντρικές τράπεζές τους θα μπορούν να αυξάνουν ή να μειώνουν τα επιτόκια στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

Αυτές οι αλλαγές ανάμεσα στους 17 και τους 10 δημιουργούν μία απειλή στη συνοχή της 27μελους ΕΕ, καθώς τα μέλη της ευρωζώνης θα θέτουν κανόνες για συντονισμένη οικονομική διαχείριση χωρίς να συμβουλεύονται την ομάδα των 10.

Επόμενο βήμα; Η εφαρμογή ορισμένων από τους κανόνες αυτούς στην ΕΕ των 27 ώστε να μην μπορούν οι χώρες εκτός ευρωζώνης να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με μέλη της ευρωζώνης.

Μάλλον είναι η ώρα οι 10 περιθωριοποιημένοι της Ευρώπης να αποφασίσουν πόσο καιρό θέλουν να υπομένουν την περιθωριοποίηση προτού αποφασίσουν ότι οι κανονισμοί χωρίς την εκπροσώπηση είναι εξίσου τυραννικοί, καταλήγει η εφημερίδα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top