GuidePedia

0
Προφυλακίστηκαν το πρωί και οδηγήθηκαν στις φυλακές Μέτρις της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία ότι είναι μέλη της "τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν", οι δημοσιογράφοι Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ. Είχαν προσαχθεί την περασμένη Πέμπτη μαζί με άλλα οκτώ άτομα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.
Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν οδηγηθεί προχτές στο δικαστήριο όπου ανακρίθηκαν. Το πρωί ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη και προφυλάκισή τους.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" κάνει λόγο για "εξελίξεις που δεν είναι αρεστές για τη δημόσια συνείδηση" και παρατηρεί: "Η κατάσταση αυτή σκιάζει την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Τουρκία, την οποία εκτιμά όλος ο κόσμος. Ανησυχώ γι’ αυτό.". Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλ, "οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά καθώς ασκούνε τα καθήκοντά τους και να συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν θα πλήττει το δίκαιο και την τιμή των ανθρώπων και των θεσμών".

Δυσαρέσκεια εξέφρασε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι είναι δυσαρεστημένος επειδή "σε μία περίοδο που συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, η Τουρκία γίνεται αντικείμενο συζητήσεων λόγω της σύλληψης δημοσιογράφων". Ωστόσο ο Σαχίν είπε πως "δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο λόγο κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι".

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες, είχε πει "μην τοποθετείται στο στόχαστρο την κυβέρνηση για αποφάσεις της δικαιοσύνης".

Πάντως οι αντιδράσεις στον τουρκικό δημοσιογραφικό κόσμο είναι έντονες. Η αρθρογράφος της "Μιλιέτ" Νουράϊ Μερτ στη σημερινή της στήλη έγραψε μόνο την πρόταση "αν είναι να μην μπορούμε να γράφουμε ελεύθερα αυτά που θεωρούμε σωστά, δεν έχει νόημα να γράφουμε", αφήνοντας το υπόλοιπο της στήλης κενό.
ΑΠΕ-ΜΠΕΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top