GuidePedia

0
Της ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Οι αιματηρές συγκρούσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της Μυστικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αλεξάνδρειας έχουν λόγο και αιτία. Οι πολίτες της Αιγύπτου, ή τέλος πάντων ένα μεγάλο μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας έχει ταυτίσει τη Μυστική Αστυνομία με τον Μουμπάρακ.
Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν εδώ και εβδομάδες την κατάργηση του Σώματος, επετέθησαν στους αστυνομικούς που προστατεύουν το κτίριο, ρίχνοντας βόμβες μολότωφ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας στην αρχή πετούσαν δακρυγόνα και μετά πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό, αλλά όσο οι διαδηλωτές δεν υποχωρούσαν άνοιξαν πυρ και εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί, ανάμεσά τους και ένας κάμεραμαν.
Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην είσοδο του κτιρίου. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ΟnAlert ότι προσπάθησε να εμποδίσει τον εμπρηστή, λέγοντάς του ότι «θέτει σε κίνδυνο όλη την περιοχή, αφού τριγυρω είναι πολυκατοικίες και αθώοι άνθρωποι (τα γραφεία της Μυστικης Αστυνομίας της Αλεξάνδρειας στεγάζονται σε κτίριο στην οδό Φαράνα στο κέντρο της πόλης, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή), και εκείνος σε έξαλλη κατάταση του απάντησε δεν με νοιάζει».
Περίοικοι, που έβλεπαν από τα μπαλκόνια τους τα γεγονότα, είπαν ότι οι διαδηλωτές συνέλαβαν δυο αστυνομικούς και τους χτυπούσαν ανελέητα μέχρι που ήρθαν κάποιοι συνάδελφοί τους και τους έσωσαν μεταφέροντάς τους αιμόφυρτους στα γραφεία της Ασφάλειας.
Ολα άρχισαν μετά τη μεσημβρινή προσευχή περίπου στις 3 το μεσημέρι και τα επεισοδια κορυφώθηκαν τη νύχτα. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο και έβαλαν φωτιά στα αρχεία και τους φακέλους που βρήκαν στο ισόγειο.
Βασικό αίτημα των πρωτεργατών της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου είναι η κατάργηση της Μυστικής Αστυνομίας, που υπήρξε το βάρβαρο όργανο του καθεστώτος, καθώς έχει κατηγορηθεί για εξαφανίσεις, βασανισμούς, φυλακίσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε μορφής σχεδόν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο κτίριο στην Αλεξάνδρεια, οι άνδρες της Μυστικής Αστυνομίας είχαν ήδη καταστρέψει σωρούς εγγράφων νωρίτερα.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ακόμη στο Οnalert ότι πολλοί αστυνομικοί και οι δυνάμεις των ΜΑΤ συμπαρατάχθηκαν με τους διαδηλωτές και τους έδωσαν τον εξοπλισμό τους.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή παρενέβησαν τελικά και απώθησαν τους διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφυγαν με χαρτιά και φακέλους στα χέρια. Πολλά έγγραφα παραδόθηκαν στον Στρατό. Οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι από χαρτιά, μισοκαμμένα και μισοσκισμένα.
Πολλά είναι τα ερωτήματα πάντως, που διατυπώνονται σχετικά με το ρόλο του στρατού στα έκτροπα......Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν ότι ο Στρατός δεν είναι σε θέση να βρίσκεται παντού και να προστατεύει τους πάντες. Εξω από τα κεντρικά της Μυστικης Αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια, ομως, βρίσκονταν 14 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, με δεκάδες στρατιώτες που παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα γεγονότα και όταν εισέβαλαν οι διαδηλωτες στο κτίριο, απλώς τους ακολούθησαν.


Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών ξεκίνησε από το μεγάλο τζαμί της Αλεξάνδρειας, το Γκάμαα Ιμπραήμ, μετά από έναν πύρινο λόγο του ιμάμη εναντίον της αστυνομίας και του παλιού καθεστώτος που ακόμη έχει τα πλοκάμια του παντού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μυστική αστυνομία περίμενε την επίθεση και είχε αρχίσει την καταστροφή των εγγράφων, και των αρχείων της, ενώ ο νέος πρωθυπουργός υπέγραφε την απόφαση για διάλυση του Σώματος αυτού.
Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν πάντως, ότι η εικόνα των διαδηλωτών δεν θύμιζε τις προηγούμενες. Εκαναν λογο για κακοποιά στοιχεία, ταραξίες και κυρίως για μεγάλο αριθμό φανατικών ισλαμιστών, που ζητούσαν να τους παραδοθούν συγκεκριμένοι αξιωματικοί της Μυστικής Αστυνομίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top