GuidePedia

0
Τρεις νέες συλλήψεις για τη «Βαριοπούλα»
Δύο στρατηγοί κι ένας συνταγματάρχης, οι οποίοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα «Βαριοπούλα», πρόκειται να αποκαλύψουν όσες λεπτομέρειες γνωρίζουν σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, όπως δημοσιεύει τουρκική εφημερίδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας από τους κατηγορούμενους κατείχε υψηλό πόστο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, πριν μπει στη φυλακή.
Η επιχείρηση «Βαριοπούλα», αναφέρεται σε ένα μυστικό σχέδιο του στρατού να προκαλέσει χάος και να ανατρέψει την κυβέρνηση το 2003. Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει σε στήλη του πως ένας από τους υπόπτους πρόκειται να πει όσα γνωρίζει σχετικά με την υπόθεση. Όμως, εφόσον η επίσημη διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ο στρατιωτικός μπορεί αργότερα να αποφασίσει να μην αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει ή ακόμη το δικαστήριο να αποφασίσει ότι τα λεγόμενά του δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ο δημοσιογράφος δεν δημοσιοποιεί το όνομα του στρατηγού γιατί υπάρχουν φόβοι για τη ζωή του. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες , το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης , διέταξε τη σύλληψη 163 ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση του πραξικοπήματος , ενώ συνολικά και οι 195 ύποπτοι είναι ενεργά ή εν αποστρατεία μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγή εντός του στρατού ανέφερε σε έντυπο, ότι οι 3 ύποπτοι του είχαν εκμυστηρευθεί την ανησυχία τους σχετικά με το σχέδιο αλλά και την πρόθεσή τους να απευθυνθούν στο δικαστήριο για να πουν όσα γνωρίζουν. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα δύο έτερων υπόπτων της υπόθεσης, σχετικά με την απομάκρυνση αριθμού δικαστών από την υπόθεση.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις σχετικά με σχέδια πραξικοπημάτων στη γείτονα έχουν φέρει σε δεινή θέση τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού Ερντογάν να περιορίσει τον παραδοσιακά ισχυρό ρόλο του στρατού φαίνεται να αποδίδει , κάτι που ωφελεί σημαντικά την κυβέρνησή του . Η εξέλιξη της υπόθεσης Βαριοπούλα, όπως και της υπόθεσης Εργκένεγκον θα φανερώσουν μέχρι που φτάνουν τα πλοκάμια του βαθέως κράτους. Αν ο Ερντογάν καταφέρει να τα ξεριζώσει, αυτό θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και από τις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top