GuidePedia

0
Ερντογάν: Πρώτα η τουρκική γλώσσαΜε δριμεία  κριτική έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ, για τη στάση της στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο  Ταγίπ Ερντογάν. Δεν δίστασε να μιλήσει για  «ξενοφοβική» Γερμανία, και διατύπωσε το σύνθημα «ναι,  στην ενσωμάτωση, όχι στην αφομοίωση, μιλώντας σε 10.000 συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ».
Άγκελα Μέρκελ και Ταγίπ Ενρτογάν εγκαινιάζουν  το βράδυ της Δευτέρας  στο Ανόβερο την CeBit, την μεγαλύτερη έκθεση υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, όπου η Τουρκία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια θα ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές Μέρκελ – Ερντογάν, οι οποίες θα περιστραφούν γύρω από την  ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο, ο Ερντογάν προϊδέασε για την στάση του με συνέντευξή του στο κυριακάτικο φύλλο της  εφημερίδας Rheinische Post, ασκώντας έντονη κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για την αρνητική της στάση όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ερντογάν: Πρώτα η τουρκική γλώσσα
Η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας επρόκειτο να απασχολήσει προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Bαν Ρομπέι στις Βρυξέλλες. Η επίσκεψη αυτή, ωστόσο, ακυρώθηκε προκειμένου ο Ερντογάν να παραβρεθεί στην κηδεία του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Ερμπακάν, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 85 ετών.
Στην ομιλία  του ενώπιον 10.000 Τούρκων μεταναστών στο Ντίσελντορφ,  ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία. «Είμαι όμως κατά της αφομοίωσης», τόνισε. «Πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην κοινωνία όπου ζείτε (…), κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί για τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός  υπογράμμισε ότι παρακολουθεί με ανησυχία κρούσματα ξενοφοβίας στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. «Η ισλαμοφοβία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όπως ακριβώς και ο αντισημιτισμός», τόνισε.
Κόντρα και για τη γλώσσα των μεταναστών
Την αντίθεσή του στην άποψη που διατύπωσε χθες ο Ερντογάν ότι τα παιδιά των Τούρκων στη Γερμανία πρέπει πρώτα να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε:  «Τα παιδιά που μεγαλώνουν στη Γερμανία πρέπει να μάθουν πρώτα απ΄όλα γερμανικά. Διαφορετικά θα μειονεκτούν στο σχολείο και δεν θα έχουν καλές προοπτικές στη ζωή τους αργότερα», τόνισε ο Βεστερβέλε.
«Η γερμανική γλώσσα είναι σημαντική για την ενσωμάτωση των παιδιών που μεγαλώνουν στη Γερμανία», πρόσθεσε ο υπουργός.
Χθες, ο Ερντογάν, σε ομιλία του σε συμπατριώτες του στο Ντίσελντορφ, προειδοποίησε τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία να μην χάσουν τον πολιτισμό τους. «Λέω ναι στην ενσωμάτωση», τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός απορρίπτοντας ωστόσο την πλήρη αφομοίωση: «Κανένας δεν είναι ικανός να μάς απομακρύνει από τον πολιτισμό μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν γερμανικά, αλλά πρώτα πρέπει να μάθουν τουρκικά», πρόσθεσε
ΕΘΝΟΣ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top